Tri fakulteta sele se u jednu zgradu: U planu streljana, kafe, "eksperimentalna bašta" VIDEO

Beograd -- Tri fakulteta Univerziteta u Beogradu po svemu sudeći konačno će dobiti svoju zgradu. Kako je planirano, ona bi trebalo da bude izgrađena u delu bloka 67A.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Urbanistički projekat za izgradnju objekta tri fakulteta Univerziteta u Beogradu
Foto: Urbanistički projekat za izgradnju objekta tri fakulteta Univerziteta u Beogradu

Pored Fakulteta bezbednosti, na istoj lokaciji na Novom Beogradu biće smeštena još dva fakulteta koja decenijama rade u neodgovarajućim uslovima. Radi se o Geografskom i Biološkom fakultetu.

Kako se navodi u projektu, u prizemnom delu objekta biće smešteni zajednički sadržaji koje će koristiti sva tri fakulteta - veliki zajednički amfiteatar, kao i prostorije Centra za humanu i molekularnu genetiku i Centra za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta.

Navedeni sadržaji biće raspoređeni oko dva atrijuma, koji će se prostirati celom visinom objekta omogućavajući prodor prirodnog svetla.

Veći atrijum imaće "eksperimentalnu baštu" Biološkog fakulteta sa zelenilom, dok je drugi, manji, atrijum zamišljen kao studentski i vizitorski, gde bi se smestio studentski restoran, skriptarnice, knjižare, foto-kopirnice, mesto za učenje studenata i obavljanje jednostavnijih zadataka, kao i izložbene prostorije (geografski muzej).

Između ova dva atrijuma biće zajednički amfiteatar za oko 300 do 400 studenata.

Jedan sprat - jedan fakultet

Foto: Urbanistički projekat za izgradnju objekta tri fakulteta Univerziteta u Beogradu
Foto: Urbanistički projekat za izgradnju objekta tri fakulteta Univerziteta u Beogradu

Na spratovima su raspoređeni fakulteti sa svim potrebnim sadržajima. Planirano je da na prvom spratu bude smešten Biološki fakultet, na drugom Fakultet bezbednosti, a na trećem Geografski fakultet.

Na spratovima su, uz atrijume, projektovani prostori za profesore, asistente fakulteta, naučne saradnike... Spoljne fasade fakulteta iskorišćene su za vežbaonice, slušaonice, računarske sale, dekanat, sale za sastanke, biblioteku...

U zadnjem delu objekta smestiće se laboratorije, razni centri i instituti.

Predviđena je velika garaža sa 153 mesta kao i prostorije Biološkog fakulteta - laboratorije, komore, centri za lasersku i elektronsku mikroskopiju, vivarijum, uzgajanje ćelija, zamrzivači i arhive.

U planu je takođe i streljana za Fakultet bezbednosti i magacin Geografskog fakulteta.

Ova dva fakulteta će imati i svoje posebne amfiteatre sa po 200 mesta, a Geografski fakultet i svoj izložbeni prostor.

strana 1 od 169 idi na stranu