EU pokrenula 223 istrage zbog pronevere sredstava: Najviše posla u komšiluku

Brisel -- Agencija EU za borbu protiv korupcije pokrenula je prošle godine 223 istrage zbog zloupotreba, neregularnosti i nenamenskog trošenja novca iz evropskih fondova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, eddiephotograph
Foto: Depositphotos, eddiephotograph

Na vrhu liste članica u kojima Agencija ima najviše posla je Rumunija sa čak 11 otvorenih istraga u prošloj godini, sledi Italija sa devet, dok Grčka, Poljska i Bugarska imaju po sedam OLAF-ovih istraga o sumnjivom trošenju evropskog novca.

U Hrvatskoj, OLAF je lani otvorio tri istrage, od kojih je jedna privedena kraju, prenosi portal Index, i dodaje da se prema izveštaju tog tela one odnose na trošenje EU sredstava u vodnoj privredi i prečišćavanju otpadnih voda.

"Prva istraga se odnosi na dva različita ugovora: prvi je potpisan u okviru izgradnje prečistača vode i kanalizacije u jednom gradu na obali, a drugi za izgradnju četiri objekta za prečistač voda, kao i za postavljanje solarnih panela. Vrednost ugovora je oko 40 miliona evra", navodi se u izveštaju.

U prvom slučaju je utvrđen sukob interesa između kompanije koja izvodi radove i kompanije koja ih nadzire, koje su vlasnički povezane, a u drugom je detektovano kršenje pravila javne nabavke.

Obe neregularnosti su dovele do OLAF-ove preporuke Generalnom direktoratu za regionalnu i urbanu politiku da zatraži povraćaj 7,25 miliona evra.

Treći slučaj se odnosi na projekat unapređenja vodovoda i kanalizacije u jednom hrvatskom gradu u iznosu od 60 miliona evra, gde su otkrivene neregularnosti kod javnih tendera (ponuđači nisu pravovremeno informisani o svim uslovima konkursa), zbog čega je OLAF izdao administrativne preporuke za usklađivanje postupaka javnih poziva u Hrvatskoj s evropskim pravilima.

Misija OLAF-a je da "detektuje, istraži i deluje na sprečavanju pronevera sredstava iz fondova EU", a najviše se bavi slučajevima poput prevara na javim tenderima, dvostrukim finansiranjem projekata bez znanja finansijera, prevarama koje se tiču subvencija i carinskim prevarama.

Prošle godine, ova agencija je izdala 254 preporuke za postupanje i predložila Evropskoj komisiji da traži povrat 485 miliona evra, za koje OLAF smatra da su nenamenski potrošeni ili pronevereni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 169 idi na stranu