EU pokrenula 223 istrage zbog pronevere sredstava: Najviše posla u komšiluku

Agencija EU za borbu protiv korupcije pokrenula je prošle godine 223 istrage zbog zloupotreba, neregularnosti i nenamenskog trošenja novca iz evropskih fondova.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.09.2020.

16:06

EU pokrenula 223 istrage zbog pronevere sredstava: Najviše posla u komšiluku
Foto: Depositphotos, eddiephotograph

Na vrhu liste članica u kojima Agencija ima najviše posla je Rumunija sa čak 11 otvorenih istraga u prošloj godini, sledi Italija sa devet, dok Grčka, Poljska i Bugarska imaju po sedam OLAF-ovih istraga o sumnjivom trošenju evropskog novca.

U Hrvatskoj, OLAF je lani otvorio tri istrage, od kojih je jedna privedena kraju, prenosi portal Index, i dodaje da se prema izveštaju tog tela one odnose na trošenje EU sredstava u vodnoj privredi i prečišćavanju otpadnih voda.

"Prva istraga se odnosi na dva različita ugovora: prvi je potpisan u okviru izgradnje prečistača vode i kanalizacije u jednom gradu na obali, a drugi za izgradnju četiri objekta za prečistač voda, kao i za postavljanje solarnih panela. Vrednost ugovora je oko 40 miliona evra", navodi se u izveštaju.

U prvom slučaju je utvrđen sukob interesa između kompanije koja izvodi radove i kompanije koja ih nadzire, koje su vlasnički povezane, a u drugom je detektovano kršenje pravila javne nabavke.

Obe neregularnosti su dovele do OLAF-ove preporuke Generalnom direktoratu za regionalnu i urbanu politiku da zatraži povraćaj 7,25 miliona evra.

Treći slučaj se odnosi na projekat unapređenja vodovoda i kanalizacije u jednom hrvatskom gradu u iznosu od 60 miliona evra, gde su otkrivene neregularnosti kod javnih tendera (ponuđači nisu pravovremeno informisani o svim uslovima konkursa), zbog čega je OLAF izdao administrativne preporuke za usklađivanje postupaka javnih poziva u Hrvatskoj s evropskim pravilima.

Misija OLAF-a je da "detektuje, istraži i deluje na sprečavanju pronevera sredstava iz fondova EU", a najviše se bavi slučajevima poput prevara na javim tenderima, dvostrukim finansiranjem projekata bez znanja finansijera, prevarama koje se tiču subvencija i carinskim prevarama.

Prošle godine, ova agencija je izdala 254 preporuke za postupanje i predložila Evropskoj komisiji da traži povrat 485 miliona evra, za koje OLAF smatra da su nenamenski potrošeni ili pronevereni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: