Nova izmena Uredbe o otkupu junadi

Beograd -- Vlada će na predlog Ministarstva poljoprivrede, a prema sugestijama stočara, ipak dopuniti Uredbu o novim podsticajima za prodaju utovljene junadi.

Izvor: Agroklub
Podeli
Foto: Depositphotos, jovanjaric
Foto: Depositphotos, jovanjaric

Zbog velikog nezadovoljstva klaničara, izvoznika, ali i stočara o novoj Uredbi o interventnom otkupu junadi i njenoj izmeni 14. septembra, predsednik Proizvodna grupe odgajivača tovnih rasa goveda Čedomir Keco obratio se pismom predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću u kome se traži ponovna izmena Uredbe po hitnom postupku, navodi se u saopštenju.

"Udruženje želi da pomogne da se dobra zamisao Vlade ostvari što pre kroz otvaranje tržišta i zbog toga predlažemo sledeće: da se odobri izvoz žive junadi svih rasa i kategorija; da se uredbom utvrdi novi podsticaj od 20.000 dinara po grlu i uplati gazdinstvima, uz jednostavnije sticanje prava na ovaj novac preko Uprave za agrarna plaćanja i sa korišćenjem modela koji sada važi za tovljače kada se prijavljuju za već utvrđenu premiju od 15.000 dinara; da se obrada podataka za isplatu ove dodatne premije poveže sa već postojećom od 15.000 dinara i da se objedini isplata ove dve premije; da se primena uredbe produži do 20. decembra", sadržaj je pisma.

Vlada prihvatila predlog stočara za novu Uredbu

Vlada će na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a prema sugestijama stočara, ipak dopuniti Uredbu o novim podsticajima za prodaju utovljene junadi, prenosi Agroklub.

Ministar Branislav Nedimović o ovoj nameri Vlade, obavestio je Udruženje “Agroprofit” i istakao da će ova uredba biti doneta do 23. septembra i da obuhvata podsticaje u iznosu od 20.000 dinara, kao i mogućnost da se izvoze živa junad.

strana 1 od 169 idi na stranu