Čiji ćemo sve gas morati da kupujemo? VIDEO

Dok se većina bavi političkim delom potpisanog sporazuma u Vašingtonu, nekako ispod radara prolazi jedan zanimljiv segment.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2020.

08:27

Čiji ćemo sve gas morati da kupujemo? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

U jednoj tački tog sporazuma stoji da bi obe strane trebalo da diverzifikuju svoje snabdevanje energijom.

Da li je gas taj koji će nam odrediti budućnost i gde smo mi sad? Na jednoj cevi. Dobijamo gas koji ulazi na Beregovu između Ukrajine i Mađarske i dolazi do nas.

Gasovod Družba je najstariji gasovod, a radi od daleke 1964. godine i dugačak je čak 4000 kilometara.

Problematično je to što prolazi kroz Ukrajinu koja više nije u ljubavi sa Rusijom pa se tako 2009. godine "cela Evropa smrzavala zbog neraščišćenih računa".

Srbija je tu mali korisnkik sa 2 milijarde kubika, ali zavisna od tog jedinog izvora.

Stručnjak za energetiku Vojislav Vuletić kaže da Srbija ima gasovodni sistem koji je sa aspekta pouzdanosti snabdevanja potrošača izuzetno nepovoljan.

"Sa jedne strane ulazi na severu kod Horgoša, a sve do juga je praktično jedan cev", kaže on.

Bivši diplomata Srećko Đukić rekao je da Srbija ima samo jednu rutu dostave gasa preko Mađarske i samo jednog snabdevača gasom, a to je Rusija.

Amerikanci sada traže od nas da kupujemo, ne samo ruski, već i katarski, azerbejdžanski, američki i ko zna čiji sve tečni prirodni gas.

Opširnije u video - prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: