Srbija blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put?

Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put, saznaje crnogorska Borba.

Srbija

Izvor: borba.me

Ponedeljak, 21.09.2020.

16:30

Srbija blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put?
Foto: Depositphotos, CreativeNature

Kako navodi ovaj portal, Srbija je u završnim pregovorima sa kineskim zvaničnicima da od njihove Exim banke otkupi kredit za izgradnju dionice auto-puta Bar-Boljare koji ide kroz Crnu Goru.

Kako je potvrđeno Borbi, pregovori su u poodmakloj fazi i uskoro bi se moglo očekivati da se postigne konačan dogovor.

Ovakav plan nije nemoguć, jer bi Kina u slučaju povoljnog ishoda dogovora sa Beogradom, dobila da gradi deonicu autoputa koji ide kroz Srbiju, a Srbija bi faktički postala, do kraja isplate kredita, vlasnik dela auto-puta koji ide kroz Crnu Goru.

Takođe, u slučaju da Crna Gora ne bude mogla da vrati pomenuti kredit, a Srbija i Kina naprave pomenuti dogovor, jasno je da bi jedna od opcija bilo i to da Crna Gora iznajmi dio auto-puta kroz njenu teritoriju, i to Srbiji, kao što je Šri Lanka iznajmila svoju luku Kini na 99 godina, jer nije mogla da vraća kredit koji je od njih uzela.

U tom slučaju, Srbija bi postala ekonomski gospodar Crne Gore, što je sada gotovo izvjesno, s obzirom da je naša ekonomija u lišem stanju.

Crna Gora strahuje da će projekat izgradnje autoputa koji koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina “biti na putu propasti”. Naime, taj projekat koji je uticao na povećanje duga zemlje mogao bi da bude opasan ukoliko se ima u vidu kredit kojim je finansiran i mogućnosti Crne Gore da ispoštuje sve stavke ugovora prema kineskoj Eksim banci, pisao je nedavno “Financial Times”.

Iz kredita kineske Exim banke je od početka izgradnje auto-puta Bar – Boljare do kraja prošle godine isplaćeno 751,57 miliona USD, odnosno 547,87 miliona evra.

Ukupno ugovorena vrednost radova za izgradnju prioritetne deonice autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo utvrđena ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa, zaključen između Ministarstva saobraćaja i kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i iznosi 809,6 miliona evra.

Od toga se 85 odsto ukupnog iznosa, odnosno 688,2 miliona evra obezbijeđeno kroz zajam sa kineskom Exim bankom.

Radovi kasne, dug raste

Kritičari finansijskog projekta autoputa kroz Crnu Goru i deo nevladinog sektora, kao ključne probleme aranžmana sa Kinezima izdvajaju: činjenicu da se, umesto završetka radova u maju ove godine, sada najavljuje kraj izgradnje prve deonice za septembar 2020. godine; da Vlada nije ugovorila izgradnju pristupnih puteva niti infrastrukturu što će državu koštati dodatnih između 80 i 130 miliona dolara; da se država nije zaštitila od mogućeg negativnog uticaja kursnih razlika na buduće vraćanje kredita; da je tokom izgradnje devastiran dio rijeke Tare na šta su reagovale domaće i međunarodne organizacije uključujući i UNESCO pod čijom je zaštitom kanjon Tare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: