"Potrošač nikad nije u pravu": Cipele od 10.000 raspadnu se za mesec dana VIDEO

Kako je moguće da se cipele koje smo platili 10.000 dinara raspadnu nakon mesec dana i niko ne odgovara za to?

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 21.09.2020.

13:58

Foto: Printskrin, TV Prva

"Pre oko mesec dana sam kupila cipele u jednom tržnom centru u Beogradu. Nosila sam ih nepunih mesec dana i primetila da se na pojedinim mestima odvajaju. Odnela sam na reklamaciju, ali nisu uvažili, jer je prošlo mesec dana", navela je u mejlu jedna gledateljka emisije 150 minuta.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva kaže da su najveći problemi u "tom potrošačkom svetu" upravo reklamacije na kvalitet obuće, bele tehnike, komunalnih usluga, ali, kaže, "obuća je nešto što je dominantno".

"Mi ovakvih prijava imamo bezbroj."

Najpoznatiji trgovci, prodavci obuće imaju neki sistem rešavanja reklamacija koji se uglavnom svodi na to da "potrošač nikad nije u pravu".

Postoje primeri da se obuća raspadne i pre mesec dana, kaže Gavrilović.

Zakonska saobraznost za sve proizvode, odnosno narodski "garancija", traje dve godine.

"U roku od dve godine od dana kupovine ta obuća mora da ispunjava određen kvalitet. To ne znači sada da kupite patike, šutirate, i onda se žalite da se đon odlepio", rekao je Gavrilović.

On navodi da je u prvih šest meseci od kupovine teret dokazivanja saobraznosti na teretu trgovca. "Dovoljno je da potrošač odnese robu na reklamaciju, trgovac mora da dokaže kvalitet robe."

Naveo je da nije dovoljno da trgovac kaže "Mi smo to pregledali u našoj firmi i utvrdili da niste u pravu". "On mora da angažuje stručno lice, veštaka i sa tim nalazom da pokaže potrošaču da nije u pravu", rekao je on.

Opširnije u video-prilogu:
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: