Interesovanje "premašilo očekivanja": Ko su nove "Čuvarkuće"?

Pravo na žig "Čuvarkuća" u projektu Privredne komore Srbije (PКS) "Stvarano u Srbiji", kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, dobilo je još 53 proizvoda.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 19.09.2020.

14:37

Interesovanje
Foto: Depositphotos/sumners

Među njima su i prvi proizvodi srpskog metalskog sektora.

Nove "Čuvarkuće" su iz sektora metalske (19 proizvoda) i prehrambene industrije (34 proizvoda) i to: priključci za traktore i motokultivatore i samohodne mašine "FMP Agromehanike“ Boljevac, stubovi za javno osvetljenje kraljevačke "Amige", kao i testenine i proizvodi od kozjeg mleka "Ukusi moga kraja", koje sa svojim partnerima širom Srbije proizvodi kompanija "Merkator S", različite vrste meda i proizvoda na bazi meda firme "Cmana" Кrnjevo, više vrsta voćnih sokova kompanije "Rauch Serbia" Кoceljeva i proizvodi od aronije preduzeća "Aronija vita" Surduk.

Uključujući te proizvode, porodica čuvarkuća uvećana je na 128 članova, a uskoro se očekuju i novi nosioci žiga.

Odluke Saveta za odlučivanje o pravu na korišćenje kolektivnog žiga "Čuvarkuća" donete su jednoglasno, istakao je predsednik tog saveta Mihailo Vesović, ocenivši da je veoma značajno što se širi krug delatnosti i proizvoda koji se kandiduju za žig.

"Interesovanje kompanija za žig 'Čuvarkuća' premašilo je očekivanja i u ovom trenutku imamo gotovo 500 kandidovanih proizvoda i proizvodnih linija iz različitih sektora proizvodne delatnosti", istakao je Vesović, objasnivši da će stručne komisije utvrditi koji proizvodi ispunjavaju kriterijume, a konačnu odluku, nakon detaljnog razmatranja, doneće Savet.

"Važno je što smo dobili i prve čuvarkuće iz metalskog sektora, jer je on značajna karika u lancu vrednosti ostalih industrija, čime pruža mogućnost kompanijama u drugim delatnostima da se dobro pozicioniraju, stvaraju proizvode i usluge visoke dodate vrednosti i povećaju prihod i profitabilnost", ukazao je Vesović.

Ljubinko Gobeljić, predsednik "Agromehanike", najvećeg domaćeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije, kaže da "Čuvarkuća" za proizvode te kompanije predstavlja veliku dodatu vrednost i potvrdu kvaliteta.

"Sa oznakama 'Čuvarkuće' bićemo još bolji promoteri srpskog metalskog kompleksa, posebno ako se uzme u obzir veliki broj država u koje izvozimo i reprezentativnost međunarodnih sajmova na kojima učestvujemo", istakao je Gobeljić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: