Nastavljen snažan neto priliv SDI: 1,5 milijardi evra u prvih šest meseci

Srbija je, uprkos globalnoj zdravstvenoj krize urokovanoj kovidom, nastavila da beleži snažan neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) i u 2020.godini.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

15:07

Nastavljen snažan neto priliv SDI: 1,5 milijardi evra u prvih šest meseci
Foto: Depositphotos, Kolobsek, 10657301

U prvom polugodištu ove godine, neto priliv SDI iznosio je 1,5milijardi evra, odnosno visokih 6,7 procenata bruto domaćeg prozivoda, objavljeno je u najnovijem izveštaju Ministarstva finansija o tekućim makroekonomskim kretanjima.

Pored široke rasprostanjenosti po delatnostima, sve je veća geografska diversifikacija priliva SDI, piše u dokumentu.

Sedmogodišnja evroobveznica u vrednosti 2,0 milijarde evra emitovana u maju 2020, kakao se precizira, zabeležena je kao snažan priliv portfolio investicija.

U izveštaju se, takođe, navodi da je bruto domaći proizvod zemlje u prvih šest meseci pao za 0,8 procenata, kao direktna posledica smanjenja privredne aktivnosti u drugom tromesečju zbog primene zdravstvenih mera usled epidemije korona virusa.

U prvoj polovini godine, deficit tekućeg računa platnog bilansa iznosio je 1,3 milijarde evra, i manji je za 166,2 miliona evra u odnosu na isti period 2019.

Deficit na računu robe i usluga je iznosio 2,1 milijardu evra u poslamatranom periodu i na međugodšnjem nivou je ostao gotovo nepromenjen, odnosno niži je za 8,6 miliona evra.

Interesantan je podatak da je u spoljnotrgovinskoj razmeni usluga ostvaren suficit od pola milijarde evra, što je gotovo za trećinu više nego u uporenom lanjskom periodu.

Tome je najviše doprineo rast suficita u IT uslugama, ali i manji pad izvoza turističkih usluga od uvoza.

Lični transferi novca iz inostranstva bili su manji za 22,5 procenata u odnosu na isti period 2019, prema podacima iz izveštaja Ministarstva finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: