Nadali se dobroj zaradi od uzgoja, sada prodaju po četiri puta manjoj ceni VIDEO

Pre nekoliko godina aronija se smatrala biljkom budućnosti koja će srpski voćarima obezbediti siguran plasman i dobru zaradu.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 18.09.2020.

11:48

Nadali se dobroj zaradi od uzgoja, sada prodaju po četiri puta manjoj ceni VIDEO
Foto: Depositphotos, Kassandra2

Danas je situacija drugačija jer na stotine kilograma uzalud čeka svog kupca. Velike količine prerađuju se u lekoviti sok, pa je to jedini način da se uzgoj aronije ipak isplati.

Crne lekovite bobice za koje se smatra da su izvor zdravlja i energije ove godine propadaju u Topoli.

Bojan Mijailović iz sela Vojkovci odlučio je da ovo voće posadi na 30 ari, očekujući dobru zaradu, ali do toga nije došlo.

Cena je mala, a potražnja još manja.

"Kad smo mi posadili aroniju cena je bila 400 dinara, da bi iz godine u godinu to padalo i na kraju se svelo na 100 dinara i najgore od svega toga je što nemamo organizovan otkup, tako da aroniju sad prodajemo po narudžbini, izlazimo ljudima u susret, šaljemo brzom poštom onima koji naruče", kaže za TV Prva Bojan Mijailović.

Iako je ova godina bila izrazito loša, Bojan nema nameru da poseče zasade jer, kako kaže, obaveze oko ulaganja i održavanja aronije nisu velike.

"Konkretno u ovu ovde našu aroniju sem trimerisanja i nekih osnovnih stvari oko te trave ništa drugo nismo ulagali. To nam je jedini spas - što se ništa u nju ne ulaže, a imamo neku minimalnu zaradu", objašnjava Mijailović.

Na desetine kilograma ostaje na lageru prepušteno propadanju. Vredna domaćica iz porodice Mijailović preradi deo toga u sok koji kasnije prodaje. Blagotvornosti ovog napitka nadaleko su poznate, pa se nađe po neki kupac.

"Napravimo stotinak kila, kako ima robe i kad vremenski stignemo. Žao nam je da propadne, slaba je potražnja, ali mi se trudimo da što više prodamo i što više ostavimo", kaže Gordana Mijailović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: