Centar "srpske Atine" čeka uređenje: Evo šta je sve planirano

Novi Sad -- Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad ponovo je raspisala javnu nabavku za prvu fazu uređenja dela gradskog jezgra.

Izvor: eKapija
Podeli
Foto: Depositphotos, vladacanon
Foto: Depositphotos, vladacanon

Prva faza obuhvata zonu Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između Srpskog narodnog pozorišta i TC Apolo. Uređenje ovog urbanog fragmenta podrazumeva parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukciju podzemnih instalacija, izgradnju javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje urbanog mobilijara.

Prostor Pozorišnog trga, kao parterna površina namenjena prvenstveno pešacima, biće popločana granitnim pločama u tri diskretno tonirane nijanse, sa značajnim povećanjem zelenih površina u smislu formiranja novih i očuvanja postojećih. Od ukupno 8.110 m2 prve faze, samo zelenilo zauzima 2.714m².

Prema Uspenskoj ulici planirana je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama sa ukrasnim žbunjem.

U zoni Uspenske ulice projektovane su autobuske niše i nove nadstrešnice. Potporni zidić oko pozorišta preoblikovaće se u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena dvosmerna biciklistička staza sa ugradnom podnom rasvetom. Prateći namenu i funkciju prostora i novih sadržaja u prostoru formira se novi drvored duž Uspenske ulice.

Na prostoru između SNP i Apolo centra, kao centralni element zadržava se stablo platana oko koga se planira novo parterno uređenje i urbana oprema. Zeleni pojas uz teretni ulaz u pozorište povećava se i preoblikuje sadnjom novog zelenila.

U okviru prve faze uređenja gradskog jezgra, biće postavljen i savremeni urbani mobilijar: kontinualne klupe i klupe sa žardinjerama, kante za otpatke, držači za bicikle, stubići za sprečavanje prolaska vozila, kao i javne česme. Klupe se jednim svojim delom stapaju sa postojećim zelenim površinama i na taj način doprinose povezivanju prostora u jedinstvenu celinu.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije donela je ranije odluku o obustavi postupka javne nabavke za prvu fazu uređenja dela gradskog jezgra. Reč je o Pozorišnom trgu, čije uređenje je, kako je ranije navedeno, Grad trebalo da plati iz sopstvenog budžet, prenosi eKapija.

Na prethodni tender je blagovremeno dostavljena jedna ponuda koja je, kako se u obrazloženju odluke navodi, proglašena neprihvatljivom jer je imala nekoliko nedostataka kao što su nepostojanje cene za samostojeću klupu, neogovarajuće autobusko stajalište, nejasna specifikacija o kortem čeliku i drugo.

Procenjena vrednost ove nabavke bila je nešto više od 315 miliona dinara.

Rok za podnošenje ponuda je 12. oktobar.

strana 1 od 169 idi na stranu