Avio-taksi u Srbiji: "Ako imate 5 miliona evra, kupovina aviona je neverovatna investicija"

Beograd -- U Srbiji je u poslednje vreme veoma popularan avio-taksi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Pachuli82
Foto: Depositphotos/Pachuli82

Prema podacima Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, broj operatera koji poseduju sertifikat vazduhoplovnog operatera, koji im omogućava da obavljaju prevoz putnika uz naknadu, a koji imaju do 10 putničkih sedišta, iznosi sedam, od kojih šest koristi avione, a jedan operater helikoptere.

Kompanije koje se bave javnim avio-prevozom su Air Pink, Air Serbia, Balkan Helicopters, Eagle Express, MPC Air, Prince Aviation i Sky Bridge. Ukupan broj vazduhoplova koji imaju do 10 putničkih sedišta, a koje koriste tih sedam operatera je 26 (23 aviona i 3 helikoptera), navode iz Direktorata.

"Prince Aviation i Air Pink su dve najveće avio-taksi kompanije u regionu i šire", kaže za B92.net Petar Vojinović, glavni urednik vazduhoplovnog portala Tangosix.

Vojinović kaže da su u nekim trenucima te dve kompanije imale po 10 i više aviona u upotrebi. Prema njegovim rečima, naročito se po mogućnosti održavanja i modifikacija ističe Princ Aviation.

Kako kaže Vojinović, naše tržište je premalo za ovaj posao, pa je većina tih letova sa trećih tržišta. Naime, većinom se avioni iznajmljuju u vidu lizinga, često od kompanija koje su ih kupile, ali im je preskupo i nepraktično da ih koriste samo za svoje potrebe.

Takođe jedna osoba može da poseduje avion, ali je nepraktično i da ga lično koristi zbog svih bezbednosnih zahteva koje propisuju regulatorni organi države.

"To je neverovatno dobra investicija, ako imate pet miliona evra. Kupi se avion i onda se izdaje, pa ga tek operateri stavljaju na tržište i snose troškove plata pilota, održavanja, obuke, goriva i administracije", objašnjava Vojinović.

"Naravno, sve to povećava cenu karte", kaže on, međutim, dodaje da poslovnim ljudima prevoz avio-taksijem uštedi mnogo vremena jer je red letenja nebitan, zakazuju se poslovni letovi mlaznjacima, a na većim aerodromima, pa i na Aerodromu "Nikola Tesla", postoje posebni VIP terminali koji eliminišu gužvu i čekanje.

Air Pink, Air Serbia, Balkan Helicopters, Eagle Express, MPC Air, Prince Aviation, Sky Bridge,

"Poslovna avijacija se brže oporavlja"

Foto: Epa/Toms Kalnins
Foto: Epa/Toms Kalnins

"Prince Aviation u svojoj floti ima četiri aviona iz porodice Cessna Citation, i sa njima leti u evro-mediteranskom području, i ka destinacijama u Rusiji i bivšem Sovjetskom savezu“, kaže za B92.net Vladimir Jovanović, izvršni direktor kompanije.

Prema njegovim rečima, pandemija koronavirusa je sredinom marta gotovo u potpunosti paralisala prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju. Kako bi ponovo poleteli Prince Aviation, kao i sve druge avio-kompanije u svetu, morao je da sprovede niz mera kako bi obezbedio sigurno letenje i za svoje putnike i za svoje posade.

"Poslovna avijacija se zbog prirode svoga posla (direktni letovi, manji broj putnika i korišćenje posebnih terminala) nešto brže oporavlja od redovnog vazdušnog saobraćaja", kaže Jovanović.

strana 1 od 169 idi na stranu