Još jedno tržište poraslo tokom pandemije, a evo i koje

Beograd -- Promena u načinu života i rada tokom pandemije i preseljenje poslovanja na internet doprineli su znatnom rastu na određenim poljima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, ra2studio, 65134347
Foto: Depositphotos, ra2studio, 65134347

Takav rast je globalno zabeležilo i tržište domena.

Rast broja registrovanih naziva domena išao je ruku pod ruku sa procvatom e-trgovine. Istraživanja pokazuju da je u prvih šest meseci 2020. godine 50% svih u svetu više koristilo digitalne ili onlajn metode plaćanja nego pre pandemije.

Taj trend nije zaobišao ni Srbiju, a podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je u prvom tromesečju 2020. godine zabeleženo 3,98 miliona transakcija preko interneta, što je 48,13% više nego u istom periodu 2019.

Svetski mediji izveštavali su o intenzivnom porastu broja registrovanih naziva domena koji sadrže reč korona ili kovid, a koji ilustruje i ukupan rast na ovom tržištu (jedan registar generičkih domena prijavio je milion novoregistrovanih naziva domena od početka godine do kraja maja).

Istraživanja su pokazala da je do kraja marta 2020. registrovano čak 100.000 naziva domena u kojima se javljaju pojmovi vezani za pandemiju. Registri generičkih domena (.com, .info i dr) morali su da obrate posebnu pažnju na takozvane "kovid" nazive domena, jer su iza nezanemarljivog broja takvih vrebali hakeri, navodi se u izveštaju RNIDS.

strana 1 od 157 idi na stranu