Šta sve može američki DFC sa 60 milijardi dolara?

Beograd -- Međunarodna finansijska korporacija za razvoj SAD, poznatija kao DFC, uskoro će otvoriti svoju kancelariju na Zapadnom Balkanu i to upravo u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, selensergen
Foto: Depositphotos, selensergen

Ova korporacija raspolaže fondom za investicije od ukupno 60 milijardi američkih dolara.

Deo tog novca sliće se u Srbiju, kroz realizaciju projekata predviđenih sporazumom iz Vašingtona.

Reč je američkoj federalnoj agenciji, čiji je cilj suočavanje za razvojnim izazovima spoljnopolitičkih prioriteta SAD, a njena uloga je definisana Zakonom za bolje korišćenje investicija posvećenih razvoju, koji je Donald Tramp potpisao 5. oktobra 2018. godine.

Kako se navodi na sajtu ove američke agencije, DFC investira u energetskim sektorima, u sektoru zdravlja, "kritične" infrastrukture i tehnologije, ali takođe pruža finansijsku pomoć za male biznise i žensko preduzetništvo u cilju kreiranja novih radnih mesta na tržištima u razvoju.

Takođe, podržava projekte u različitim privrednim oblastima uključujući proizvodnju električne energije, poljoprivredu, kao i u sektoru finansijskih usluga.

Ali, svi projekti koje DFC podržava moraju da budu na teritoriji zemalja u kojima je DFC ovlašćen da posluje, a jedna od tih zemalja odnedavno je i Srbija.

Podržavaju, kako se navodi u njihovoj "ličnoj karti", projekte koji ispunjavaju investicione standarde DFC i koje beleže odlične rezultate u industriji.

Ono što je možda najbitnije jeste to da nude inovativne finansijske usluge za privlačenje privatnog kapitala u zemljama u razvoju.

Između brojnih projekata koje finansira jesu i pružanje podrške afričkim zemljama u borbi protiv virusa kovid, kao i u zemljama na Bliskom istoku.

Takođe finansiraju brojne projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, bezbednosti hrane, razvoj ruralnih sredina, ključnih koridora i luke.

strana 1 od 151 idi na stranu