Za program "Moja prva plata" javilo se više od 1.800 poslodavaca: Najtraženiji administrativci

Beograd -- Za program "Moja prva plata" vlada veliko interesovanje poslodavaca, kako preduzetnika, tako i većih kompanija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Najtraženiji je kadar koji bi radio administrativne poslove, zatim građevinski radnici, mašinski, građevinski inženjeri i stručnjaci u oblasti informativnih tehnologija, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS kaže da prijavljivanje traje do 25. septembra, a da se do sada javilo više od 1.800 poslodavaca.

"Odličan je odziv kako preduzetnika, tako i malih i mikro kompanija, velikih preduzeća, ali i javnog sektora", kaže Kovačević za Tanjug.

Dodaje da vlada velika tražnja, kada je reč o srednjem nivou obrazovanja, za poslove u oblasti administracije - računovodstvo, knjigovodstvo, zatim za poslove montažera opreme u firmama, kao i za građevinarstvo.

Što se tiče višeg nivoa obrazovanja, velike su potrebe za stručnjacima kao što su mašinski, elektro i građevnski inženjeri i stručnjaci iz IT sektora.

Do sada su oglašene pozicije za oko 4.000 kandidata, a program je namenjen za 10.000 njih.

Kovačevićeva navodi da ako se ne popuni taj broj, razmišlja se i o produžetku konkursa, ali je primetno da se ovih dana konkurs intenzivira i oglašava sve više pozicija.

Privredna komora Srbije pokrenula je i Vajber zajednicu (Viber Community) "Moja prva plata" putem koje će biti dostupne sve relevantne informacije o programu usmerenom na podršku zapošljavanju mladih i rešavanju problema manjka kadra u privredi.

Program Vlade Srbije realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku PKS, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i elektronsku upravu.

Sve kompanije u Srbiji počev od velikih sistema do mikroprivrednih subjekata i preduzetnika mogu da se, do 25. septembra, prijave za program.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, poslodavci mogu brzo i sigurno doći do deficitarnih zanimanja različitih obrazovnih profila – inženjera, lekara, ekonomista, pravnika, tehničara, vozača, trgovaca, ugostitelja, zanatlija…

U okviru programa devetomesečnog osposobljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara za mlade sa visokim obrazovanjem.

Poslodavci se prijavljuju preko portala Mojaprvaplata.gov.rs i oglašavaju svoje pozicije sa detaljnim opisom radnih mesta.

Mladi do 30 godina bez radnog iskustva moći će da konkurišu od 1. do 15. oktobra.

Treća faza realizacije programa je izbor kandidata u periodu od 16. oktobra do 31. oktobra.

Plan je da konačne liste poslodavaca budu objavljene početkom novembra.

strana 1 od 157 idi na stranu