"Povećanje minimalca 'gura' i prosečnu platu nagore"

Minimalne zarade za oko 350.000 radnika od naredne godine biće uvećane za 2.156 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2020.

08:40

Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

On je rekao da teret povećanja minimalne zarade od 6,6 odsto preuzima država, kao i da je cilj održanje pune zaposlenosti.

"Kada je reč o zaposlenima, osam milijardi dinara je trošak povećanja minimalne zarade za državu. Da bismo podigli standard zaposlenih, pre dve godine obećali smo da ćemo postepeno smanjivati opterećenje na zarade. Zato donosimo odluku o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara, da se trend smanjenja opterećenja održi", rekao je Mali gostujući na TV Pink.

On je podsetio da je minimalna zarada 2012. godine bila 15.600 dinara, te da će od januara biti gotovo dvaput veća.

"Mi smo podigli cenu rada sa 172,5 na 183,9 dinara po satu. Ali nije reč samo o minimalnoj zaradi. Za nas je značajno da će rasti i sve ostale plate, jer ih minimalna cena rada nužno gura napred", naveo je Mali.

Kako je objasnio, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta nije bilo dogovora, jer su sindikati zadržali svoje pozicije, dok su poslodavci ipak prihvatili predlog države.

"Svima je cilj da se prosečna minimalna zarada približava potrošačkoj korpi. Ipak, veoma je važno i da u ovim uslovima sa pandemijom virusa korona zadržimo radna mesta. Borili smo se za zaposlenost, radna mesta, da povećanje minimalne zarade bude u realnom iznosu", naveo je on.

Ministar finansija je podsetio i da je Republika Srbija u prvoj polovini godine imala pad od 0,8 odsto, što je odličan rezultat u odnosu na padove koji su u znatno većim ekonomijama bili veći od 10 odsto.

"Ovo je posledica odgovorne ekonomske politike. Započeli smo teške reforme, fiskalnu konsolidaciju. Ali sada imamo stabilan budžet, stabilnu makroekonomsku situaciju, stabilan kurs u odnosu na evro, inflaciju takođe. Kada nastupi uglavnom kriza dolazi do neravnoteže, ali se to kod nas nije dogodilo", naveo je Mali.

On je podvukao da je država pokazala da čvrsto stoji iza svojih građana i privrede, kao i da je u okviru paketa ekonomskih mera izdvojeno oko 5,8 milijardi evra.

"Isplaćena je poslednja minimalna zarada u iznosu od 60 odsto, odlično funkcioniše isplata preko Fonda za razvoj, takođe i preko garantne šeme. Vidite i sami, u prvom kvartalu stopa nezaposlenosti je bila 7,3 odsto. Na istorijskom smo minimumu, a sve to govori o ozbiljnosti države", rekao je ministar.

Osvrnuvši se na najavljeno povećanje penzija od januara u iznosu od 5,9 odsto, ministar je istakao da penzije rastu po zakonu i "švajcarskoj formuli" koja uzima u obzir rast prosečne plate i inflacije.

"Samo prošle godine rast plata je bio 10,4 odsto, a inflacija je bila 1,4 procenta. Ovo povećanje je upravo rezultat toga i država ima mogućnost da zaštiti interese i penzionera i zaposlenih. Mi imamo novca u budžetu za te namene, plate i penzije su sigurne i stabilne", napomenuo je Mali.

Mali je naglasio da je optimista kada je u pitanju srpska ekonomija, posebno imajući u vidu odluke koje su donošene.

"Pokazali smo drugačiji odnos prema građanima, nego što je to ranije bio slučaj. Kada je kriza, država je tu da se bori sa svim izazovima, da se iskoristi svaka mogućnost da građanima bude bolje. Uostalom, država je sada dokazala da je tu za građane i za privredu, kada god je to neophodno, da na nju može da se računa", rekao je Mali.

Govoreći o sastanku u Vašingtonu kojem je prisustvovao, ministar Mali je naglasio da je postignut odličan ekonomski sporazum, koji je važan za razvoj i rast životnog standarda u celom regionu, a da je dolazak Američke razvojne agencije (DFC) potvrda da se situacija u ovom delu Evrope smiruje i da se razmišlja o ekonomiji.

"Oni dolaze u ponedeljak 21. septembra. Imaju 60 milijardi dolara godišnji budžet za investicije, koje su u skladu sa njihovom ekonomskom politikom. To za nas znači da smo sigurni, staiblni i atraktivni. Sedište će im biti u Beogradu, za ceo region. Mislim da je sve to veliki korak napred", objasnio je Mali i dodao da će osim infrastrukturnih projekata, DFC pomoći razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i podstaći razvoj ženskog preduzetništva.

Mali je naveo da su godinama isključivo političke teme bile na stolu, ali da se sada ozbiljno razmišlja o ekonomiji.

"Nije isto kada kažete – dođite u Srbiju ili dođite u region. Veće tržište je primamljivije i daje nam svima sigurnost", zaključio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: