"Do kraja godine biće završeno 7,7 kilometara obilaznice oko Beograda"

Do kraja godine biće završeno 7,7 kilometara obilaznice oko Beograda, između Ostružnice i Orlovače i ta deonica će biti uključena u saobraćaj.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 11.09.2020.

13:03

Foto: Depositphotos, CreativeNature

Ovo je danas najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Danas smo se dogovorili da Beograd dobije 7,7 kilometara obilaznice do kraja godine iako je rok za to bio sledeća godina. Svaki kilometar obilaznice koji uradimo i možemo da uključimo u saobraćaj važan je jer smanjuje gužve koje imamo u centru Beograda", rekla je Mihajlovićeva posle sastanka održanog sa izvođačima i direktorom Puteva Srbije u kampu izvođača.

Ona je rekla da će sledeće nedelje biti nastavljeni razgovori sa kompanijom "Pauer Čajna" (Power China) oko dogovaranja nastavka izgradnje obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva.

"Verujem da ćemo do kraja sledeće nedelje imati definisan komercijalni ugovor kojim ćemo se opredeliti da i dalje radimo sa ovom kompanijom, ali i da nastavimo dalju izgradnju obilaznice", rekla je ona.

Ministarka je rekla da će sektor B obilaznice oko Beograda biti zavrrsen u roku do 2022. godine, a da bi početak radova u sektoru C ka Pančevu mogao da se očekuje od 2022. godine.

Ona je istakla da je izgradnja obilaznice timski rad, i da ne rade samo kompanija s kompanijom, nego su tu i ministarstvo i cela država koji su vezani za svaki infrastrukturni projekat.

Dodala je da obilaznica mora da bude gotova u roku, a važnost tog projekta uporedila je sa Koridorom 10, jer obilaznica omogućava bolje povezivanje čitavog regiona.

Diriektor Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je da je na izgradnji obilaznice najveći problem rešavanje eksproprijacije.

"Rešili smo eksproprijaciju što se tiče Vojske, treba da rešimo naše susede Rome, naravno da rešimo s firmom Vijadukt gde ima dosta porodica koje su naseljene i kad to rešimo, ja vidim kraj, da obilaznicu završimo do kraja sledeće godine, do septembra", izjavio je Drobnjak.

Generalni direktor korporacija "Pauer Čajna" u Srbiji Jang Bo zahvalio se na velikoj podršci koju kompanija dobija u realizaciji ove investicije i istakao da se ulažu veliki napori da bi se projekat završio u roku.

Dodao je da su na današnjem sastanku rešili dosta otvorenih pitanja.

"Kao izvođač potpuno smo sigurni da ćemo izvršiti projekat na vreme i uz najbolji mogući kvalitet", rekao je Jang.

Ekonomski savetnik ambasada Kine u Srbiji Tang Sjaodong zahvalio je ministarki na sazivanju sastanka i istakao da su svi sastanci na kojima je ona praktični i okrenuti rešavanju problema.

"Važnost ovog projekta je velika za Beograd ali i saobraćaj u celoj zemlji. Naš zajednički cilj je da završimo ovaj važan projekat što je pre moguće", rekao je Tang i dodao da za sada investicija napreduje prema planu.

Obilaznica oko Beograda vredna je oko 207 miliona evra, a finasira se 85 odsto od zajma kineske Export-Import banke i 15 odsto iz budžeta Republike Srbije.

Izvođač izgradnje je "Pauer Čajna", a glavni podizvođač azerbejdžanska kompanija Azvirt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: