Rast od 250 odsto: "Ubedljivo najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije"

Ukupna trgovina između Evropske unije i Srbije iznosila je 24,9 milijardi evra prošle godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 11.09.2020.

11:13

Rast od 250 odsto:
Foto: Depositphotos, kbuntu

To je za 250 posto više u odnosu na 2009, kada je počeo da se primenjuje Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, objavila je danas Delegacija EU u Srbiji.

Evropska unija je ostala ubedljivo najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije u 2019, navodi se u saopštenju i dodaje da je, prema podacima, 63 posto ukupne trgovine Srbije u prošloj godini obavljeno sa Evropskom unijom.

EU je, kako se precizira, izvezla prošle godine u Srbiju robu i usluge u vrednosti od 13,6 milijardi evra, dok je izvoz Srbije u EU imao vrednost od 11,3 milijarde evra.

Rusija i Kina su na drugom i trećem mestu, ali na znatno nižim trgovinskim nivoima, sa iznosima od 2,7 milijardi i 2,4 milijarde evra, respektivno, što je deset puta niže od trgovine između Srbije i EU, ako se izuzme trgovina sa CEFTA članicama koja se zapravo nalazi na drugom mestu.

Pored trgovine sa Evropskom unijom, regionalna trgovina na zapadnom Balkanu je ta koja pruža najbolju tržišnu priliku za srpsku ekonomiju, ocenjuje Delegacija EU.

Napominje u tom kontekstu da je pošle godine izvoz srpske robe u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 1,4 milijarde evra, u Rusiju 0,83 milijarde evra, u Severnu Makedoniju 0,67 milijardi evra i u Kinu 0,27 milijardi evra.

„Ove brojke pokazuju da su dobrosusedski odnosi, međusobno razumevanje, ukidanje trgovinskih barijera i dobra saradnja veoma važni za Srbiju, a proces integracije u EU je u njenom interesu. EU ostaje takođe ne samo najvažniji trgovinski partner Srbije, već i njen najveći donator i investitor“, navodi se u saopštenju Delegacije EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: