"Auto-put mira": Investicija koja je mnogo više od puta VIDEO

"Auto-put mira" koji bi trebalo da bude put ka stabilizaciji odnosa Beograda i Prištine ponovo je dobio na značaju kada je potpisan sporazum u Vašingtonu.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 08.09.2020.

18:59

Foto: Printskrin/TV Prva

Ovog puta, kako tvrde naši zvaničnici, sa velikim prednostima za Srbiju.

"Preponosna na našu zemljiu i na delegaciju predvođenu predsednikom Vučićem kako su predstavljali Srbiju i u Vašingtonu i u Briselu, kako su ispregovarali ovaj Sporazum i šta je sve Srbija dobila tim Sporazumom", navela je premijerka Ana Brnabić.

Obe strane su se obavezale da će ulagati u puteve i železnice, što će doprineti razvoju privrede.

"Kada pričamo uopšte o celom ekonomskom sporazumu i o železnici, dakle železnici do Merdara gde imamo prugu, pa onda od Merdara dole ka Prištini gde praktično pruge nema i onda od Raške preko Kraljeva, mi pričamo o vrednosti investicije iz ekonomskog sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu u vrednosti od blizu 4 milijarde evra", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

U toku je rekonstrukcija železničkog puta koji vodi od Subotice preko Novog Sada do Beograda, planirana je rekonstrukcija železnice Beograd-Niš, ali je rekonstrukcija koja sledi, a vodi od Niša ka Prištini i Kosovu Polju ona koja je obuhvaćena sporazumom.

Taj put vodi i ka ostvarenju inicijative mini-Šengen, koja je samo jedna od dobrobiti postignutog dogovora.

Pre četiri godine ministarka Zorana Mihajlović govorila je o izgradnji auto-puta, a ideja o tome je oživela upravo odlaskom u Vašington.

Dužina puta je 77 km i njegova ukupna vrednost je 920 miliona evra, a put se prostire od Merošine preko Prokuplja, Beloljina, Pločnika, Kuršumlije do Merdara.

Put je finansiran iz više izvora: 100 miliona evra je kredit Evropske investicione banke, 40 miliona evra su bespovratna sredstva....

Stručnjaci kažu - investicija koja je mnogo više od puta.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: