"Sporazum vredan blizu 4 milijarde dolara"; "Razmišlja se o gradnji još jednog auto-puta"

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da je ekonomski sporazum, potpisan u Vašingtonu, u pogledu novih investicija vredan oko 4 milijarde dolara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2020.

13:11

Foto: Ministarstvo graðevinarstva, saobraæaja i infrastrukture

Ona je navela i da taj sporazum predstavlja "investicioni bum za ceo region".

"Gradimo auto-put Niš-Merdare-Priština, za prvu deonicu od Niša do Pločnika dugu 33 km tender će biti raspisan krajem oktobra ili početkom novembra. Za nju smo obezbedili 40 miliona evra bespovratnih sredstava od EU, imamo potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom na 100 miliona evra i uskoro ćemo potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za ostatak sredstava. Uporedo, razgovaraćemo sa Američkim fondom za razvoj o finansiranju ostalih deonica", rekla je ona u Vranju, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlovićeva je podsetila da Američki fond za razvoj, koji je posetio Srbiju u februaru, ima mogućnost da investira van SAD 60 milijardi dolara i da su zainteresovani da plasiraju novac u naš region.

"Na nama je da tu šansu iskoristimo, jer nam je u interesu da gradimo infrastrukturu. Ovim ekonomskim sporazumom razmišlja se o gradnji još jednog auto-puta od Bukanovca, preko Gnjilana do Štrpca, kao i gradnji pruge preko Merdara do Prištine", rekla je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: