Rusi dolaze, Austrijanci ne: SPAR nije zainteresovan za Srbiju

SPAR trenutno nema planove da investira u srpsko maloprodajno tržište, potvrđeno je iz sedišta kompanije ASPIAG.

Srbija

Izvor: Retail Serbia

Četvrtak, 03.09.2020.

15:32

Rusi dolaze, Austrijanci ne: SPAR nije zainteresovan za Srbiju
Foto: EPA, Patrick Lux

I dok se ruska Torgservis grupa priprema da uđe na naše tržište sa brendom MERE i otvori najmanje 100 diskonta, sa druge strane, SPAR nema planove za ulazak u Srbiju, još jednom su potvrdili iz sedišta kompanije za portal Retail Serbia.

Kristian Sperger, šef odeljenja za razvoj projekata u kompaniji ASPIAG za portal Retail Serbia kratko je je izjavio da Spar trenutno nema planove da investira na srpsko maloprodajno tržište.

Nezvanično, ASPIAG (Austria Spar International AG) sa sedištem u švajcarskom gradu Vidnau, kao vlasnik Spar licence za Srbiju, jeste ispitivao tržište, ali je menadžment odustao zbog visoke cene maloprodajnog prostora.

Spar je već nekoliko puta pokušavao da uđe u Srbiju. Prvi put planiran je ulazak 2007. godine izgradnjom hipermarketa u Beogradu i Vojvodini, zatim akvizicijom pojedinih trgovinskih lanaca, ali se nakon detaljnih analiza od istih planova odustalo.

Spar Austria grupa , članica je Spar International iz Holandije i vlansik licence za sever Italije, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Mađarsku. Spar Austria je nakon osvajanja liderske pozicije na matičnom tržištu otpočeo ekspanziju izvan svojih granica otvaranjem prodavnica u severnim delovima Italije 1990. godine. U okviru ASPIAG posluje kompanija SES (Spar Europian Shopping Centers) koja poseduje 29 šoping centara u Evropi. Članica ASPIAG-a je i kompanija Hervis koja posluje sa više od 220 prodavnica sportske opreme. Iz sedišta Hervisa su takođe nedavno izjavili da nemaju planove za dovođenje brenda u Srbiju.

U proteklih nekoliko godina Spar je u saradnji sa lokalnim partnerima ušao na tržište Albanije, Grčke i Kipra. Spar je od prošle godine prisutan i na teritoriji Kosova. Balfin grupa u Albaniji je nakon samo nekoliko godina poslovanja postala jedan od najvećih maloprodajnih lanaca pod licencom Spara.

Nakon više od 40 godina poslovanja u Grčkoj, Spar je u saradnji sa kompanijom Veropoulos doživeo sunovrat povlačenjem svog brenda iz Grčke, nakon što je porodica Veropoulos celokupnu maloprodajnu mrežu prodala svom tadašnjem konkurentu Metrou (Metro AEBE) krajem 2015. i početkom 2016. godine. Ipak, Spar se na velika vrata vratio u Grčku u saradnji sa novom grupacijom Spar Hellas koja planira promet veći od milijardu evra.

I pored toga što spada u jedno od najbrže rastućih maloprodajnih tržišta u Evropi, Spar nije prisutan u Rumuniji. Tržište je u rukama francuskih trgovaca Carrefour, Cora i Auchan, dok je ASPIAG prisutan samo sa svojim prodavnicama Hervis Sports koje nude opremu za sport.

Spar nije prisutan ni u Bugarskoj i za sada nema najava da bi se jedan od najvećih trgovaca u svetu pojavio u susednoj državi u kojoj najveći udeo imaju Lidl - Kaufland, Billa i litvanska Maxima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: