Koliko će biti najavljeno povećanje penzija?

Ekonomisti očekuju da, uz sadašnju "švajcarsku formulu", povećanje penzija sledeće godine treba da bude od četiri do šest posto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.09.2020.

16:13

Koliko će biti najavljeno povećanje penzija?
Foto: Depositphotos/faustpr

Uz sadašnju "švajcarsku formulu" penzije bi trebalo da se u januaru povećaju između pet i šest posto, rekao je danas Tanjugu profesor Ekonomskog fakulteta Beogradskog univerziteta Milojko Arsić.

"Ako bi se zadržala važeća švajcarska formula, možemo proceniti koliki će biti rast plata u ovoj godini, kolika će biti inflacija i na osnovu toga sledi da bi penzije trebalo da se povećaju za recimo oko pet posto, a možda i šest posto", rekao je on.

Dodao je da smatra da bi u postojećim okolnosti bilo opravdano da povećanje ipak bude manje.

"Ove godine nemamo rast plata u privatnom sektoru, nećemo verovatno imati ni u javnom sektoru, ni ove godine ni sledeće. Zbog krize je opravdano da to povećanje bude manje, da bude recimo tri posto, a da se u budućnosti penzije povećaju više", rekao je on.

Arsić smatra da bi poboljšanje švajcarske formule trebalo da ide u pravcu da penzije rastu nešto brže u periodima rasta privrede nego što to standardna švajcarska formula omogućava, a da u periodima krize nešto sporije rastu.

"Švajcarski model je dobra osnova za usklađivanje penzija u skladu sa privrednim mogućnostima, a njegova promena trebalo bi da ide u pravcu bolje usklađenosti sa kretanjem privrede", rekao je on.

Dodaje da "švajcarsku formulu" ne bi trebalo nikako korigovati tako da ona obezbedi neki vrlo visok rast penzija koji bi obezbedio dostizanje cilja koji je Vlada Srbije postavila da prosek penzija bude 440 evra 2025. godine.

Taj cilj on ocenjuje kao nerealan i pre postojeće krize, i kaže da je sada još nerealniji jer podrazumeva da penzije prosečno godišnje rastu po 13 posto.

"Niko nikada nije uspeo da penzije mogu da rastu brže nego što raste privreda. A privreda u najboljem slučaju može da prosečno raste oko pet posto. Možda i da se neki dodatni rast ostvari po osnovu jačanja dinara", kaže on.

Arsić smatra da bi bio uspeh da 2025. godine prosečna penzija u Srbiji bude oko 300 evra.

Ranije danas u izjavi za Tanjug član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov ocenio je da bi penzije primenom "švajcarskog modela" mogle biti uvećane za oko četiri odsto.

Inače, švajcarska formula podrazumeva da se penzije usklađuju 50 odsto u odnosu na inflaciju i 50 odsto u odnosu na rast prosečne zarade.

"Ekonomski ne bi bilo opravdano da bude preko toga, imajući u vidu krizu", dodao je Altiparmakov povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti uvećane penzije i to ne beznačajno.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će jedna od tema na sastanku sa predstavnicima MMF-a u oktobru biti dorada švajcarskog modela rasta penzija.

Altiparmakov smatra da sadašnja formula ne mora nužno da se dorađuje, kao i da je ona sada ekonomski održiva.

Takođe, kaže da ako se švajcarski formula primenjuje sada, u kriznim vremenima, da bi trebalo da se primenjuje i kada prođe kriza.

Objašnjava da njena primena sada omogućava u kriznim vremenima veći rast standarda penzionera u odnosu na rast kod radne snage zbog aktuelne situacije na tržištu rada usled pandemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: