Mali: Er Srbija nema dugove po osnovu kredita prema Etihadu

Er Srbija nema nikakve dugove po osnovu kredita prema Etihadu kako to tvrde pojedini opozicioni lideri, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.08.2020.

16:06

Mali: Er Srbija nema dugove po osnovu kredita prema Etihadu
Foto: Depositphotos/todordinchev

Ministar je za Tanjug objasnio da je Er Srbija emitovala obveznice na irskoj berzi koje je pored ostalih kupio i Etihad i da u septembru dospeva obaveza plaćanja kupona po tim obveznicama.

"Etihadu se ne duguje ništa. Dakle, to je pogrešna informacija od strane jednog opozicionog lidera koji je rekao da treba da se isplati neki kredit Etihadu, što je buddlašstina i nije istina", naglasio je Mali.

Ističe da je izjava tog opozicionog lidera bila puna neistina pošto se ne duguje Etihadu.

"To su obveznice koje su emitovane preko irske berze. Na kraju, krajeva, pozajmicu odnosno te obveznice kupio je i Etihad, ali ništa se ne duguje Etihadu. Očigledno je da osoba koja je to rekla ne razume. Veliki broj neistina je iznet, kao i da se ništa nije platilo po osnovu tog duga, pošto se kuponi plaćaju već godinama unazad".

Mali napominje da svakako postoji obaveza koju dospeva u septembra i da naša strana veoma odgovorno zajedno sa partnerom Etihadom radi na tome.

"Još jedna neistinita izjava je bila da država sve vraća, a da Etihad ne vraća, što je isto budalaština. Mi smo u partnerstvu sa Etihadom i zajedno ćemo rešiti taj problem... To i nije problem pošto smo znali da ta obaveza dospeva u septembru, ali niko nije mogao da očekuje koronu i da će biti takva kriza da avioni već šest meseci skoro ne lete".

Dodaje da ta obaveza nije ništa novo i da se ništa nije krilo.

"Mi ćemo i taj problem rešiti i u toku su razgovori sa poveriocima i razgovori sa Etihoadom", naglasio je Mali.

Uveren je da će sve biti u redu i da će se naći rešenje koje će biti na zadovoljstvo svih, a sigurno ne na štetu građana Srbije i Er Srbije.

Mali napominje da postoje ogromni problemi u avioindustriji u celom svetu, kao i da, na primer, nemačka vlada pomaže svoju aviokompaniju Lufthanzu sa ukupno devet milijardi evra, da svi imaju probleme i da ih nesumnjivo ima i Er Srbija.

Ističe da je ponosan na to što je država sa svojim nacionalnim avioprevoznikom prevezla tokom krize na hiljade i hiljade naših ljudi sa raznih destinacija u svetu i vratila ih u Srbiju.

"Da nije bilo Er Srbije, to ne bi bilo moguće", naglasio je Mali i dodao da je Er Srbija prevezla medicinsku i zaštitnu opremu koja je spašavala ljudske živote u Srbiji.

Kaže da će pomoć države Er Srbije biti maksimalna u ovim kriznim vremenima, kao i da to EU dozvoljava.

"EU to dozvoljava i kaže da nemaju nikakav problem sa tim, jer i njihove zemlje pomažu svoje aviokompanije da ne bi otišle u stečaj", dodao je Mali.

Pojedini mediji su ranije preneli da sledećeg meseca Er Srbiji, čiji su suvlasnici Vlada Srbije sa 51 odsto i Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 49 odsto, stiže na naplatu kredit od 56,5 miliona evra podignut 2015. godine od Etihadove investicione firme Etihad partners.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: