Vlada usvojila: Subvencije za hotele 350 evra po ležaju, ovo su uslovi

Vlada Srbije usvojila je Program rasporeda korišćenja subvencija za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2020.

15:36

Vlada usvojila: Subvencije za hotele 350 evra po ležaju, ovo su uslovi
Foto: Depositphotos, kalinovsky

Programom je predviđena subvencija od 350 evra po individualnom ležaju.

Programom su obuhvaćeni hoteli u privatnom vlasništvu u 67 opština i gradova u Srbiji kojima će biti dodeljene subvencije u iznosu od po 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, odnosno po svakoj sobi, u dinarskoj protivvrednosti, saopštila je vladina Kanelarija za saradnju sa medijima posle sednice vlade.

Hotelijeri gube pravo na korišćenje ovih subvencija ukoliko smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od 15. avgusta do 31. decembra 2020. godine.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviće javni poziv za podnošenje zahteva od 1. do 15. septembra 2020. godine, koji će biti objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji ministarstva: www.mtt.gov.rs.

Vlada Srbije odlučila je da usvoji program subvencija kako bi očuvala hotelijerstvo i zaposlene u tom sektoru, koji je tokom pandemije pretrpeo velike gubitke i time doveden na ivicu opstanka.

Na sednici je odlučeno da se formira Radna grupa za pripremu i organizovanje nagradne igre koja će biti održana 2020. godine sa ciljem podizanja svesti građana o važnosti borbe protiv sive ekonomije.

Prethodna nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“, organizovana sa istim ciljem, motivisala je veliki broj građana da u njoj učestvuje i dala rezultate na tom polju.

Za pomoć države hotelijeri podnose i zahtev za kategorizaciju

Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP) utvrdila je da pravo na bespovratnu državnu pomoć u oblasti hotelijerstva imaju nosioci rešenja o kategorizaciji ili podnosioci zahteva za kategorizaciju koji bude upućen Ministarstvu najkasnije 1. septembra.

To se odnosi na hotele koji se nalaze na području gradova i opština sa spiska koji je deo Predloga programa pomoći.

Osnov za državnu pomoć od 350 evra po ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici je dokumentacija na osnovu koje se donosi rešenje o kategorizaciji hotela od nadležnog ministarstva.

Nominalni iznos pojedinačne subvencije po korisniku neće moći da pređe 750.000 evra.

Uslov je i da nad hotelom nije pokrenut stečaj, da se ne sprovodi unapred pripremljeni plan reorganizacije ni da su na snazi mere iz takvog plana.

Dodatni uslov za subvenciju je da broj zaposlenih ne sme biti smanjen za više od 10 procenata do kraja 2020. godine.

Pomoć zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom kovida 19 obezbeđena je iz budžeta, a reč je o 1,46 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: