Stigli prvi delovi spomenika Stefanu Nemanji, postavljanje sutra

Beograd -- Prva četiri kamiona sa delovima spomenika Stefanu Nemanji stigla su iz Rusije u Beograd i njihovo postavljanje počinje sutra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Goran Vesić/Fejsbuk
Foto: Goran Vesić/Fejsbuk

"Stigla su prva četiri kamiona, odnosno delovi za postament tako da postavljanje spomenika počinje sutra i od tada zvanično počinje da teče rok od dva meseca da se spomenik Stefanu Nemanji postavi", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić za Tanjug.

On je najavio da će druga četiri kamiona sa delovima spomenika stići do 31. avgusta, a poslednja dva do 15. septembra.

Vesić je naveo da je u Beograd desetog avgusta stigla grupa ruskih majstora koji će postavljati spomenik, a da se početkom septembra očekuje i dolazak autora spomenika, ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.

"Očekujemo da spomenik osnivaču naše najznačajnije srednjovekovne dinastije Stefanu Nemanji, koji je zaista monumentalan i ponos naše zemlje, bude postavljen do sredine oktobra", rekao je Vesić.

Rekonstrukcija Savskog trga, na kome će se nalaziti spomenik, biće završena do sredine novembra, naveo je Vesić i izrazio zadovoljstvo zato što će Beograd dobiti ovaj spomenik.

"Spomenik se postavlja na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mislim da je bilo krajnje vreme da Srbija na ovaj način pokaže poštovanje prema svojoj istoriji, prema vladarima koji su stvarali ovu zemlju", rekao je Vesić.

Navodi da smo mi jedna od retkih nacija koja ima brojne vladare u srednjem veku koji, nažalost, nemaju svoja obeležja koja treba da imaju u našoj zemlji.

"Žalosno je, ali imam utisak kao da srednji vek za nas ne postoji. Nemamo nijednog srednjovekovnog vladara na novčanicama i doskoro smo se ponašali kao da srpska istorija počinje 1804. godine. Tada počinje moderna srpska istorija, ali mi smo u srednjem veku bili slavna i značajna evropska država i zaista je bio poslednji trenutak da pokažemo poštovanje prema našem srednjem veku", rekao je Vesić.

Time, dodao je, pokazujemo da smo narod koji ima duboke korene u Evropi, narod koji je imao svoje pravne akte kada i drugi evropski narodi i narod koji ima uređenu državu.

"Time pokazujemo da mi nismo ovde od juče i da poštujemo ono što je naša istorija tako da je sutra veliki dan za Srbiju jer počinje postavljanje spomenika Stefanu Nemanji koji će tu vekovima stajati na ponos našeg naroda i podsećanje da nam je trebalo toliko vekova da podignemo spomenik osnivaču naše najznačajnije srednjovekovne dinastije", zaključio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 170 idi na stranu