PASARS i "Žirafa" - "Velika stvar za čitavu našu Vojsku" FOTO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je razvoj protivavionskog sistema PASARS, sa modernizovanim radarom Žirafa, velika stvar za čitavu srpsku vojsku.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 09.08.2020.

14:43

PASARS i
Foto: Ministarsvo odbrane

"Razvoj PASARS-a zajedno sa modernizovanim radarom Žirafa je velika stvar ne samo za našu protivvazduhoplovnu odbranu, već za čitavu našu vojsku", rekao je Vulin.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković prisustvovali su ispitivanjima rada protiv-avionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama „Igla” uvezanog sa modernizovanim osmatračko akvizicijskim radarom „Žirafa, na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, navodi se u saopštenju Ministarsva odbrane.

"Vojska Srbije neprekidno se modernizuje. Naši ljudi se obučavaju i ono što je najvažnije, pokazujemo da su naši inžinjeri i naši konstruktori u stanju da prate svetske trendove i da nalaze najbolja rešenja koja mogu da se primene na našoj tehnici i našoj tehnologiji. Vojska Srbije, zahvaljujući takvim ljudima, u stanju je da se oprema i naoružava mnogo jeftinije nego što bi to radila da je na tržištu" rekao je ministar odbrane.
Foto: Ministarsvo odbrane
Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović objasnio je da sistem PASARS-16 - samohodno protivavionsko oruđe bazirano na topu "Bofors" 40 mm i modernizovani radar "Žirafa" koji je osnovni osmatrački senzor baterije sistema PASARS, su dva sistema koji čine osnovu naše modernizovane trupne PVO.

"Na radaru "Žirafa" u toku su ispitivanja, pre uvođenja u naoružanje, softverskog radarskog prijemnika, koji značajno poboljšava njegove sposobnosti. To je prva faza u modernizaciji tog radara na kome se unapređuju razni podsistemi kako bi radar imao sveukupno bolje karakteristike - veće daljine zahvata malorazmernih ciljeva, poput malih bespilotnih letelica koje sada postaju dominantna pretnja, povećanje brzine zauzimanja borbenog položaja, povećanja broja oruđa kojima može da se upravlja tj. kojima mogu da se automatski dodele ciljevi", rekao je Miloradović.

Osnovna varijanta protivavionskog sistema PASARS uvedena je u naoružanje prošle godine, ističe Miloradović i dodaje da su u skladu sa principima spiralnog razvoja u toku završna ispitivanja novih podsistema koji će dodatno da unaprede to protivavionsko oruđe.
Foto: Ministarstvo odbrane
Кao jedan od njih Miloradović navodi integraciju raketnog sistema "Igla" na sva ranije završena oruđa, čime bi efikasnost PASARS-a protiv vazduhoplovnih ciljeva zbog opremljenosti samonavođenim protivavionskim raketama bila znatno povećana.

Pokretači i drugi elementi za integrisanje raketnog sistema "Igla" na usavršeni protivavionski top, poslužiće za integrisanje i novonabavljenih raketa "Mistral", za koje pomoćnik ministra za materijalne resurse kaže da su u ovom trenutku verovatno najbolje na svetu u svojoj klasi.

Na taj način, sinergijom između unapređenog sistema navođenja sa radara Žirafa i dodavanjem raketa na PASARS značajno će se povećati sposobnosti tog sistema u njegovoj osnovnoj nameni, a to je PVO zaštita jedinica Кopnene vojske.

"Imamo veliki broj starijih, prenosnih protivavionskih raketnih sistema kao što su 'Igla' i 'Strela'. Na bojištima u budućnosti pojaviće se veliki broj ciljeva novog tipa, pre svega raznih vrsta bespilotnih letelica i ta starija, takoreći otpisana oružja, odnosno protivavionske IC vođene rakete, sada dobijaju na značaju jer su one, uz potrebne modifikacije, efikasno, a veoma jeftino sredstvo za uništavanje takve vrste ciljeva i iz tog razloga se kod nas integrišu na sistem Pasars", objašnjava Miloradović.
Foto: Ministarstvo odbrane
Rukovodilac projekta na zadatku Usavršeni protivavionski sistem "Bofors" - Pasars kapetan Aleksandar Stanojević iz Vojnotehničkog instituta rekao je da je opit po svim parametrima protekao uspešno.

"Imali smo priliku da prisustvujemo konstruktorskim ispitivanjima integracije raketnog sistema 'Igla' na usavršeni protivavionski sistem Pasars. Sam sistem funkcioniše tako što je uvezan sa osmatračko akvizicijskim radarom 'Žirafa'. Nova digitalna komunikacija između radara i oruđa je uspešno funkcionisala. Pratili smo razne ciljeve u vazduhu. Uspešno smo dobili zahvate na definisanim daljinama, a navođenje je bilo podjednako uspešno i uz pomoć modernizovanog radara i uz pomoć optičkog indikatora cilja – poručuje Stanojević i dodaje da je ovo druga faza modernizacije usavršenog protivavionskog sistema "Bofors" - Pasars.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: