Crno zlato cedi se iz panjeva starog bora: Nekada su od njega živele mnoge porodice FOTO

Otporni Zlatiborci ceo svoj život provode u suživotu sa prirodom, od nje uče, prilagođavaju se, ali i njene potencijale koriste kako bi zaradili dinar.

Srbija

Izvor: RINA

Nedelja, 09.08.2020.

13:29

Crno zlato cedi se iz panjeva starog bora: Nekada su od njega živele mnoge porodice FOTO
Foto: Rina

Tako je bilo nekada, a tako i sad. Samo u zlatiborskim selima još uvek se mogu videti male zidane kućice u kojima se peče katran – magični lek od smole bora koji se koristi i medicini i farmaciji.

Iako je ovaj zanat pri izdisaju, Ljubenko Radović još uvek po šumama traga za dobrim panjem, kako bi od njega napravio kvalitetan katran.

"To je crna tečnost, jakog mirisa i oporog ukusa. Decenijama unazad ovde se peče od panjeva crnog bora i mnogi ga koriste u lečenju problema sa disanjem, kod kožnih infekcija. Ljudi u naše selo dolaze iz svih delova Srbije i kupuju na desetine kilograma, kasnije od toga prave meleme i kreme. Katran se koristi i kao lek za životinje, jer se njim mažu njihove rane i brže zarastaju“, kaže za RINU ovaj iskusni katrandzija iz Jablanice.

U zlatiborskim selima od proizvodnje katrana nekad su živele i prehranjivale se čitave porodice i to je bio glavni izvor prihoda. Sada se velike vatre pale samo u nekoliko domaćinstava, omladina je izabrala druge, kako kažu, čistije poslove.
Foto: Rina
„Moj otac je imao nas osmoro dece i sve nas je iškolovao praveći i prodavajući katran. Nigde nije radio u fabrici već samo to kod kuće, a živeli smo lepo. Sada samo nas nekoliko se i dalje time bavi, nismo odustali od katrandzijskog zanata, Treba dosta rada, može biti i naprono, ali može da se zaradi. Cena jednog kilograma katrana kreće se oko deset evra”, kaže Ljubenko.

Najviše smole ima u starom stablu, a panjevi crnog bora se vade dve decenije nakon seče. Katran se peče u katranicama. U zemlji se iskopa temelj i na njega se se zidaju oblice u ćerpove koji se oblepe ilovačom. U katranicu se zatim slaže luč, sve to se prekriva otpadom od panjeva i zapali.
Foto: Rina
"To gori jedan sat vremena dok stvori potrebnu temperaturu. Žar se zažari i kad se počne pokazivati crni dim, pokrivamo sitnom zemljom, zatvorimo plamen i gasimo. Ostavimo samo malo prostora na sredini, da ima plamena kako ne bismo ugasili odjednom”, podelio je Ljubinko tajnu svog zanata.

U Jablanicu po katran i dalje dolaze kupci iz svih delova Srbije, a od nekih 1200 kilograma luča dobije se oko 250 kilograma izuzetnog katrana, pa ako se to pomnoži sa deset evra koliko se kreće cena ove crne tečnosti, računica je jasna, kao i poruka – ko hoće da radi i zaradi uvek ima kako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: