"Država nije mama, mi nismo deca, da sad očekujemo da država nama daje pare" VIDEO

Beograd -- U Srbiji je juče počela isplata 60 odsto minimalne zarade, što je 18.000 po zaposlenom, za više od 235.000 firmi u kojima radi više od milion ljudi.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Država je za to izdvojila 18 milijardi dinara, što je samo jedan od modela na kojima je planirana pomoć za privrednike. Kako će srpska privreda da preživi epidemiju koronavirusa?

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je teško "sabrati štetu i reći šta smo pretrpeli", jer su različiti sektori različito pretrpeli.

On je kao primer naveo sektor turzima, ugostiteljstva, te sektor transporta - "koji je mirovao". "Svi koji se bave tom industrijom jesu pogođeni", rekao je.

Mere države su, kako je rekao, i za njih napravljene upravo da se sačuva likvidnost i da imaju mogućnost da prežive ovaj težak period.

Podsetio je da je i drugi paket pomoći koji je horizontalan namenjen svim sektorima, svim preduzećima, kako bi održali likvidnost.

PKS trenutno, kako navodi Čadež, pita svoje članice šta sektorski može da se uradi. "Ono što je nama važno je da država podstakne i subvencioniše domaću potražnju".

Čadež je rekao da država u jednom trenutku neće moći da finansira privredu zauvek. "Ne postoji državna pomoć koja može da zameni tržišta", rekao je on.

Predsednik UO Hotel Mona Management Tomislav Momirović rekao je da je ova kriza katastrofalna i da ulazimo u "jako izazovno vreme". "Prioritet je da se sačuva fiskalna i monetarna stabilnost", kaže Momirović.

On je ocenio da je Vlada dala najveću pomoć privatnom sektoru u istoriji zemlje. "Finansirala je ceo privatni sektor mesecima, čak i mera od sto evra je na kraju završila u privatnom sektoru".

Naveo je da je turistička privreda u velikim gradovima "prestala praktično da postoji". "Nema prometa, avioni ne lete, ljudi ne putuju, poslovne zgrade su prazne".

Za turističku privredu, kako je rekao, aktuelna situacija je najteža u istoriji. "Turistička privreda se suočava sa krizom kakva se nikada nije videla u istoriji", naveo je Momirović.

Međutim kako navodi, privrednici moraju da se prilagode. "Država nije mama, mi nismo deca, da sad očekujemo da država nama daje pare. Mi moramo da se prilagodimo", rekao je.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 170 idi na stranu