Vučić: Rast poljoprivrede u drugom kvartalu - pšenice, kukuruza, soje, biće i za izvoz

Beograd -- Poljoprivreda je u drugom kvartalu imala rast preko dva odsto a u BDP-u učestvuje sa skoro 10 odsto, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/svedoliver
Foto: Depositphotos/svedoliver

On je na konferenciji za novinare predstavio danas planove i programe za dalji razvoj i budućnost Srbije.

Što se tiče poljoprivrede, prema njegovim rečima, pšenice imamo 23 posto više nego lane i izuzetnog je kvaliteta, kukuruza 10 posto više i biće ga i za izvoz. Suncokret je rodio isto kao lane a prvi otkosi kreću danas, dok će soja imati najveći rast, preko 20 odsto, samo sa repom nismo najsrećniji ali to je posledica nekih drugih faktora, kazao je.

Kako je istakao Vučić, odobreno 17 projekata za navodnjavanja, od toga 11 na teritoriji Vojvodine, i četiri u Čačku, Topoli, Sviljancu, Negotinu, a biće i u Borči zbog poplava. Osim toga, idemo i u projekte protivgradne zaštite, a glavni centri biće na Fruškpoj Gori i na Bukulji, vrednosti 750 miliona evra, kao i u Užicu.
kazao je predsednik Srbije.

"Prodali smo rekordan broj traktora uz subvencije poljoprivredi - 1.140, više nego za tri godine. U ovom trenutku nemamo traktore koji se sklapaju u Srbiji a kojih ima dovoljno da zadovolje potražnju u Srbiji", rekao je Vučić.

strana 1 od 170 idi na stranu