Vučić: Rast poljoprivrede u drugom kvartalu - pšenice, kukuruza, soje, biće i za izvoz

Poljoprivreda je u drugom kvartalu imala rast preko dva odsto a u BDP-u učestvuje sa skoro 10 odsto, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.08.2020.

11:32

Vučić: Rast poljoprivrede u drugom kvartalu - pšenice, kukuruza, soje, biće i za izvoz
Foto: Depositphotos/svedoliver

On je na konferenciji za novinare predstavio danas planove i programe za dalji razvoj i budućnost Srbije.

Što se tiče poljoprivrede, prema njegovim rečima, pšenice imamo 23 posto više nego lane i izuzetnog je kvaliteta, kukuruza 10 posto više i biće ga i za izvoz. Suncokret je rodio isto kao lane a prvi otkosi kreću danas, dok će soja imati najveći rast, preko 20 odsto, samo sa repom nismo najsrećniji ali to je posledica nekih drugih faktora, kazao je.

Kako je istakao Vučić, odobreno 17 projekata za navodnjavanja, od toga 11 na teritoriji Vojvodine, i četiri u Čačku, Topoli, Sviljancu, Negotinu, a biće i u Borči zbog poplava. Osim toga, idemo i u projekte protivgradne zaštite, a glavni centri biće na Fruškpoj Gori i na Bukulji, vrednosti 750 miliona evra, kao i u Užicu.
kazao je predsednik Srbije.

"Prodali smo rekordan broj traktora uz subvencije poljoprivredi - 1.140, više nego za tri godine. U ovom trenutku nemamo traktore koji se sklapaju u Srbiji a kojih ima dovoljno da zadovolje potražnju u Srbiji", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: