Nikolić: Moguće da će pad u drugom kvartalu biti ispod šest odsto

Fleš procena Ministarstva finansija o padu od 6,5 odsto BDP-a Srbije u drugom kvartalu 2020. godine je verovatno konzervativna.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.08.2020.

16:50

Nikolić: Moguće da će pad u drugom kvartalu biti ispod šest odsto
Foto: Depositphotos, uroszunic

To kaže ekonomista Ivan Nikolić, jer, kako navodi, moguće je da će rezultat biti nešto bolji i da će taj pad biti ispod šest odsto

Povodom makroekonomskih pokazatelja u Srbiji koje je danas predstavila predsednica Vlade Ana Brnabić, Nikolić kaže da se može očekivati nešto bolji rezultat, te da će se pad u drugom kvartalu kretati između 5,5 i šest odsto.

"Sačekaćemo zvaničnu statitiku koja će dati krajnji obračun. Prema proceni Ekonomskog instituta, to bi trebalo da bude nešto povoljnije nego što u ovo trenutku procenuje Ministarstvo finansija", rekao je Nikolić za Tanjug.

Očekivalo se, kaže, da će pokazatelji biti mnogo nepovoljniji i da će pad u drugom kvartalu biti dvocifren.

Naveo je da su svi bili prilično uzdržani i oprezni u davanju ocene za drugo tromesečje jer je, kaže, situacija bila vrlo nepovoljna, pogotovo u aprilu kada je ekonomija bila zaključana.

Smatra da je svakako dobro što je industrija bila jako dobra u junu.

"Sada kada smo dobili dobar deo indikatora za jun očigledno da će krajnji rezultat drugog tromosečja biti znatno bolji nego što se mislilo", rekao je Nikolić.

Napomenuo je da će drugi paket mera države za podršku privredi smanjiti nervozu i neizvesnost koja je nastala prestankom važenje prethodnog programa mera.

Smatra da će nam biti bolje ukoliko se stvari budu popravljale i u ekonomijama zemljama članicama EU.

Nikolić je rekao i da je formalno u Srbiji zaposlenost porasla, te da i dalje nema nikavih naznaka poremećaja na tržištu rada za koje kaže da je vrlo stabilno, čak i u odnosu na neke susedne zemlje.

"Kada pogledate ekonomiju Hrvatske, makar kretanje broja zaposlenih, tu su se pojavili veliki problemi. Taj scenario smo izbegli za sada. Sve zavisi od trajanja same zdravstvene krize", rekao je Nikolić.

Povodom podatka o najvećem rastu u broju registrovanih zaposlenih u drugom kvartalu 2020. godine u oblasti proizvodnje motornih vozila i to 21,1 odsto, Nikolić kaže da je to dobro, jer je automobilska industrija, pored turizma, sektor koji je globalno u ovom trenutku jedan od najpogođenijih zbog virusa korona.

"Ako znamo da se dešava i porast broja zaposlenih u toj industriji možemo biti prilično zadovoljni", rekao je Nikolić.

Naveo je da su neto strane investicije nešto smanjene s početkom krize sa virusom korona u martu, aprilu i maju, ali da ima nagoveštaja da će se stvari i tu popraviti.

"Jeste da je zabeležen pad neto priliva stranih direktnih investicija, ali istovremeno je došlo i do pada deficita tekućeg računa platnog bilansa. Ništa se nepovoljno nije dogodilo u ovom period. Neto priliv stranih direktnih investicija je dovoljan i pokriva deficit tekućeg računa platnog bilansa", kaže Nikolić.

Veruje da će se dalje mere države fokusirati na sektorsku podršku najugroženijim oblastima, pre svega turizmu i ugostiteljstvu, kulturi i delom saobraćaju, te da sve zavisi od ekonomije.

Ukoliko bi se, kaže, dobri rezultati održali, utoliko je izvesnije da će se ostvariti dodatna podrška, koje će, smatra, svakako biti, samo je pitanje obima i veličine same podrške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: