Radovi na izgradnji piste i Memorijalnog kompleksa - sve će biti završeno za mesec dana FOTO

Svetozara Papića probudila je buka teške mehanizacije, jer on je prvi komšija Dražine nekadašnje vazdušne luke kojoj život duguje na stotine američkih domova.

Srbija

Izvor: RINA

Petak, 31.07.2020.

14:31

Radovi na izgradnji piste i Memorijalnog kompleksa - sve će biti završeno za mesec dana FOTO
Foto: Rina

Svi meštani Suvobora znaju koliko je važno sačuvati sećanje na njihove pretke koji su na Galovića polju u Pranjanima na improvizovanom gorskom aerodromu spašavali savezničke pilote u Drugom svetskom ratu.

Da njihovo junaštvo nikad neće biti zaboravljeno dokaz su i započeti radovi na pisti i memorijlanom kompleksu u čast slavne Misije Halijard.

"Majka moja, ujaci cela familija svi su učestvovali u toj evakuaciji spašavanja američkih pilota. Kasnije su mi to svi prepričavali i izuzetno sam ponosan na junačku prošlost svojih predaka. Mi kao njihovi potomci se trudimo da sećanje na njihovu hrabrost i požrtvovanost nikad ne izbledi i zato nas je ova izgradnja sve obradovala", kazao je Svetozar za RINU.
Foto: Rina
Izgradnja memorijalnog klompleksa ima za cilj da se pranjanskom kraju vrati vrednost i znamenito obeležje koje je oduvek imao, zahvaljujući prijateljstvu američkog i srpskog naroda.

Radovi na pistu su u toku, a planirano je da sve bude gotovo u rekordno kratkom roku, od mesec dana.

"Očekuje nas totalno drugačija slika gde će pored aerodroma biti i memorijalni kompleks i park kako bi se i mlađim generacijama približila priča o spasavanju američkih pilota. Ceo kompleks će biti u obliku aviona iz Drugog svetskog rata koji su odavde poletali, a kljun će biti okrenut prema pisti", kazala je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Foto: Rina
Fondacija Halijard raspolaže sredstvima u vrednosti od 17 miliiona dinara, koja su obezbeđena kroz donaciju predsednika države kako bi ovo mesto bilo obeleženo na impozantniji način. Vlada RS preko Aerodroma Srbije obezbedila je 12 miliona dinara za kupovinu 17 hektara zemljišta

"Pored piste za sletanje aviona očekujemo da se napravi i jedan heliodrom, a u budućem periodu biće još oplemenjavanja ovog prostora", rekla je Atanacković dodajući da za cilj imaju približavanja istorije ovog kraja prvenstveno đacima kroz organizovane posete. A na Gorskom aerodromu u Pranjanima moći će da sleću i veći avioni samo sa posebnim karakteristikama. "Sve letelice koje mogu da polete i slete sa kratkog terena, to mogu biti i avioni sa 10 do 15 mesta. Konačna pista je dužine 600 i širine 23 metra, a čitava širina osnovne staze na kojoj će biti formirana pista je 60 metara, sve skupa na 3,6 hektara", rekao je pomoćnik ministarke saobraćaja Zoran Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: