Prodaje se eks-Ju gigant: Na našim rekama su ceo vek

Beograd -- Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv u postupku privatizacije preduzeća za vodne puteve Ivan Milutinović - PIM iz Beograda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, riverlim
Foto: Depositphotos, riverlim

Reč je o jednom od eks-Ju giganata koji se, između ostalog, bavio izgradnjom hidrotehničkih objekata, a čija je ukupna vrednost imovine na dan 31.12. 2019. procenjena na 1,3 milijarde dinara.

Trenutno, kako se navodi u dokumentu, ima 129 zaposlenih.

Ministarstvo poziva sve zainteresovane investitore da dostave pismo o zainteresovanosti kojim će iskazati svoje interesovanje za privatizaciju ovog preduzeća i dati predlog cene, investicioni program, okvirni plan poslovanja i broj zaposlenih koje je investitor spreman da zaposli na neodređeno vreme.

Republika Srbija ima 65,58 odsto učešća, a akcionari 34,42 posto u Milutinoviću.

Pisma o zainteresovanosti mogu se dostaviti najkasnije do 28. avgusta ove godine.

Milutinović je preduzeće za izgradnju objekata na vodnim putevima u Srbiji i okruženju, i gradila je luke i druge objekte u mnogim krajevima sveta.

PIM radi pod današnjim imenom od 1952. godine, ali početak aktivnosti preduzeća datira još od dvadesetih godina prošlog veka.

Tada su izvedeni prvi radovi na Dunavu i Savi na jugoslovenskoj teritoriji.

Nekada su radili kapitalne investicione radove, proizvodili su i isporučivali građevinski materijal i pružali su specijalizovane usluge kao što su: vodni transport, podvodni radovi, dizajn i konsalting, projektantske usluge, brodoremont.

Prošle godine ovo preduzeće ponudilo je na prodaju zgradu u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu po početnoj ceni od 105 miliona dinara.

Nekoliko manjih preduzeća nekadašnje Jugoslavije specijalizovanih za iskopavanje, gradnju i kanalizaciju, koja su izvodila različite radove na rekama između dva svetska rata, ujedinilo se 1951. godine u kompaniju pod imenom Dunav, a tokom 1952. godine ta firma menja ime u Preduzeće Ivan Milutinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu