"Moramo pomoći ugostiteljima u Beogradu, zakupnine za jul i avgust upola manje"

Na današnjoj sednici Skupštine grada biće usvojen završni račun Grada Beograda, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević gostujući na Studiju B.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2020.

12:44

Foto: Depositphotos, allensima

On je rekao da ih na to obavezuje i zakon, ali i da će ovako građanima pokazati na koji način su planirali prihode u prošloj godini, kakvi su bili rashodi i kako su realizovani.

"Ostvarenje planiranih prihoda za 2019. godinu dostiglo je 95,9 odsto i naš prihod je 116,4 milijarde, što pokazuje da smo dobro planirali. Rashodi su na gotovo 92,5 odsto i u njima su sve ključne stvari poput socijalnih davanja, subvencija, dečje zaštite, obrazovanja i drugih stavki, što je takođe veoma dobar rezultat", kazao je Nikodijević.

Kada je reč o rasterećivanju poslovanja za ugostitelje, što će biti tema jedne od današnjih tačaka dnevnog reda, Nikodijević je podsetio da se u gradskoj skupštini stalno razgovara o načinima za pomoć privredi u uslovima pandemije.

"Ugostitelji koriste prostor koji se nalazi u vlasništvu grada i u ovoj situaciji moramo im pomoći. Veliki broj njih zaposlen je u toj privrednoj grani i odlučili smo da im za jul i avgust smanjimo zakupnine za 50 odsto, s tim da ćemo situaciju pratiti i u narednom periodu. Zajedno sa Vladom Srbije preduzimamo sve mere kako bismo privrednicima olakšali poslovanje i održali privrednu aktivnost u gradu", rekao je predsednik gradske skupštine.

Kako će na današnjoj sednici biti i više tačaka dnevnog reda posvećenih urbanizmu, Nikodijević je kazao da je planska pokrivenost grada uslov razvoja.

"Ako ih nemate, podstičete divlju gradnju, a kada imate što više planova, tada ćete moći da brže i efikasnije razvijate grad. Današnji planovi obuhvataju više gradskih opština, imamo i više predloga za izradu planova čime dajemo planski osnov za razvoj grada", rekao je on.

Prema rečima predsednika gradske skupštine, u oblasti zaštite životne sredine veliki značaj imaju i rešavanje problema deponije Vinča i izgradnja fabrike otpadnih voda, prenosi Beoinfo.

"Kvalitet vazduha, vode i rešavanje problema buke nemaju političku pripadnost i pogađaju svakoga od nas. Mi tek u 21. veku počinjemo da rešavamo problem deponije, izliva u reke i ta je borba veoma skupa. Ulažemo i u projekat toplodalekovoda. To su projekti koji zaista doprinose zaštiti životne sredine, a koje je trebalo da rešava neko davno pre nas", podsetio je Nikodijević.

On je podsetio i da će se današnja sednica Skupštine grada održati u "Sava centru", jer ispunjava uslove koji se traže u pogledu zaštite odbornika od epidemije kovida-19.

"U svakom trenutku biće poštovan propisani razmak između odbornika, obezbeđeni su i svi drugi uslovi", dezinfencija, dezobarijere, rukavice, maske i sve drugo što je potrebno. "Sava centar" je kongresni centar i gradsko preduzeće koje ispunjava sve uslove koje propisuje Gradski zavod za javno zdravlje", zaključio je Nikodijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: