Srbija dobila uslove kakve nema nijedna država u Evropi

Ugovorom sa EAEU Srbija može da postane ekonomski most između zapada i istoka, ocenjuje ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 26.07.2020.

15:16

Srbija dobila uslove kakve nema nijedna država u Evropi
Foto: Depositphotos, kbuntu

Dodaje i da ugovoorm Srbija može da privuče nove investicije iz EU, kao i iz Rusije, i da dodatno ojača naše političke i ekonomske pozicije u regionu.

Vest da je ruska vlada odobrila ratifikaciju Ugovora o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Republike Srbije predstavlja potvrdu odličnih političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i Rusije, kaže Popović za Tanjug.

"Srbija će ovim ugovorom dobiti mogućnost da izvozi praktično sve domaće proizvode bez carina na tržište od blizu 200 miliona ljudi. Takve uslove za izvoz na tržište Rusije i Evroazijske unije nema nijedna druga država u Evropi", ističe ministar.

To je posebno značajno u ovom trenutku, objašnjava Popović, kada kao država, zbog globalne ekonomske krize izazvane korona virusom, treba maksimalno da diverzifikujemo nas izvoz i budemo prisutni na što većem broju tržista gde postoji potreba za robom iz Srbije, a Rusija, prema rečima ministra, želi našu robu, jer u Rusiji postoji duga tradicija i prepoznatljivost brendova iz Srbije.

"Tu pre svega mislim na privredne grane kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali takođe imamo veliki potencijal za izvoz našeg inženjerskog znanja, inovativnih rešenja i IT usluga", rekao je Popović.

Mogućnost da izvozimo na ovo tržište bez carina privlačna je, prema oceni Popovića, i za kompanije iz Evropske unije, koje bi otvaranjem proizvodnje u Srbiji dobile direktan pristup velikom ruskom trzištu koje je u ovom trenutku, kaže, za njih nedostupno zbog sankcija koje su na snazi između EU i Rusije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije danas rekao je da je ovo velika šansa za prehrambenu industriju, kao i mogućnost za srpske poljoprivredne proizvođače da na tržište od skoro 200 miliona izvoze mnoge proizvode.

"Među njima bih svakako izdvojio sir i voćnu rakiju. Velika šansa za prehrambenu industriju koju moramo iskoristiti, posebno danas kada se svi zatvaraju zbog korona virusa i kada mnoge zemlje vape za prilikom da izvezu svoju robu", objašnjava Nedimović.

Istovremeno, država će, kaže, nastaviti sa jačanjem subvencija našim proizvođacima kako bi imali sto bolje proizvode za plasman na inostrana tržista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: