"Do sada najveća finansijska sredstva uložićemo u odbrambenu industriju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će za Vojsku biti realizovana do sada najveća narudžbina od domaće industrije.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Instagram, budućnostsrbijeav
Foto: Instagram, budućnostsrbijeav

Vučić je naveo da je "neverovatno koliko neke zemlje pronalaze novca za kupovinu oružja, a raste im javni dug". "Ulagaćemo novac, uvek ćemo moći da garantujemo sigurnost i bezbednost", rekao je on.

Rekao je da su sinoć imali iscprljujuće razgovore sa Jugoimportom. "Posebno smo radili na kupovini većeg broja točkaša, i Lazara i Miloša, ali i naših haubica 150 mm koje imaju ubitačno dejstvo i mogu da pogađaju i do 40 kilometara bez greške", rekao je.

Dodao je da će biti realizovana do sada najveća narudžbina Vojske Srbije od domaće industrije.

"Dodatna finansijska sredstva, značajna, veoma značajna, do sada najveća, uložićemo u odbrambenu inustriju", rekao je.

"Pošto je manje ratova u svetu, imaćemo i sa drugim kompanijama, od Krušika, pre svega za granate i ratnu artiljeriju. Naravno Sloboda Čačak, ali i Prvi Partizan", rekao je Vučić.

Rekao je da Srbija ne može da prati donacije koje neke NATO zemlje u okruženju dobijaju od SAD i Nemačke.

Vučić je rekao da su pokrenute "određene inicijative" za jačanje Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, posebno bombarderske komponente.

On je kazao da će se ići i na jačanje kapaciteta protivvazduhoplovne odbrane.

"Obnovili smo dobrim delom bombardersku avijaciju, imamo danas deset 'Orlova', imamo i 'Super Galebe G-4" koje možemo koristiti u tim akcijama, ali to mora biti mnogo jače. Gledaćemo da kupimo lovce-bombardere koji su sposobni da vode i blisku borbu u vazduhu ali i da deluju po ciljevima na zemlji", rekao je Vučić.

Navodeći da je situacija u Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani mnogo bolja nego što je bila, Vučić je kazao da je trenutno na raspolaganju deset ispravnih lovačkih aviona MiG-29 i najavio da će za "dva ili tri meseca" taj broj biti povećan na 14, posle prijema četiri aviona iz Belorusije.

strana 1 od 175 idi na stranu