Ni korona ih ne sputava: Gradnja fabrike čokolade u Novom Sadu uveliko traje

Uz regionalni put M-7 prema Zrenjaninu uveliko se gradi kompleks buduće fabrike čokoladae belgijsko-švajcarske kompanije "Beri Kalebo".

Srbija

Izvor: dnevnik.rs

Subota, 25.07.2020.

15:20

Ni korona ih ne sputava: Gradnja fabrike čokolade u Novom Sadu uveliko traje
Foto: Depositphotos, goir

Kako su se reporteri "Dnevnika" juče uverili na licu mesta, radovi su uveliko u toku.

Na Zrenjaninskom putu gradi se fabrika vredna 50 miliona evra, koja bi trebalo da zaposli 100 radnika i da na tržište regiona isporučuje 50.000 tona čokolade godišnje. Najavljeno je da će fabrika biti gotova početkom 2021. godine.

Podsetimo, početkom marta polaganjem dve velike čokoladne kocke u temelje buduće fabrike u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i regionalni potpredsednik za Istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku Rohier van Slehter simbolično su označili početak izgradnje jednog od najvećih i najsavremenijih takvih pogona u svetu.

Najavljeno je da će plate u "Beri Kalebou" za inženjere i tehnologe će biti na nivou evropskog proseka, a značajno iznad srpskog proseka za one druge, obične radnike. Na istom placu biće i čokoladna akademija, što će značiti dodatni angažman naših ljudi, naših fakulteta, Novosadskog univerziteta...

Gotovo sve čokolade koje poznajemo su zapravo "Bari Kalebo" čokolade. U ovom delu Evrope biće to najveća fabrika čokolade, to će mnogo značiti za prerađivačku prehrambenu industriju Republike Srbije, u kojoj smo, inače, u industrijskom smislu, imali najviše problema, rekao je prilikom početka izgradnje fabrike u Novom Sadu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I najveći deo sirovina nabavljaće s teritorije Republike Srbije, što će da stvori dodatni lanac i zapošljavanja i profita.

"Ne samo da će "Bari Kalebo" ovde praviti najslađe proizvode za svet nego nam takve investicije omogućavaju da deca imaju besplatno obdanište, da đaci dobijaju besplatne udžbenike, da kupujemo nove autobuse i da budemo evropska prestonica kulture", rekao je tada gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: