Gradnja metro depoa u Makišu krajem 2021; Za tri linije 6.000.000.000 evra

Skala za kamen temeljac beogradskog metroa planirana je za kraj 2021. godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.07.2020.

10:50

Gradnja metro depoa u Makišu krajem 2021; Za tri linije 6.000.000.000 evra
Foto: Depositphotos, babenkodenis

Kako iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu za Politiku, gradnja će tada krenuti, ali to neće biti radovi na prvoj trasi metroa, već gradnja metro depoa u Makišu.

Do tada će, kako naglašavaju u ovom ministarstvu, biti završen deo studije izvodljivosti za čiju izradu je pre dva dana potpisan komercijalni ugovor.

"Vlade Srbije i Francuske potpisale su u Beogradu 12. maja Sporazum o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa. Odredbama tog sporazuma predviđeno je i zaključivanje ugovora i protokola s ciljem realizacije potpisanog sporazuma. Jedan od njih je i ugovor koji su u utorak u Vladi Srbije potpisali predstavnici Beograda i francuske kompanije 'Ežis', a koji se odnosi na izradu tehničke dokumentacije potrebne za realizaciju projekta izgradnje beogradskog metroa", podsećaju iz ministarstva.

Ugovorom je predviđena izrada tehničke dokumentacije za prvu fazu prve linije metroa u dužini od 16,7 kilometara (na relaciji Železnik – Karaburma).

Iz ministarstva kažu da je predviđeno da idejni projekat glavnog depoa metro sistema na Makiškom polju bude završen do februara 2021. godine, a ostatak dokumentacije do krajnjeg roka izrade po ugovoru.

Paralelno sa izradom te dokumentacije završava se i plan detaljne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu linije metroa, koji će omogućiti i izradu tehničke dokumentacije predviđene ufgovorom.

"Usvajanje oba planska dokumenta se očekuje do kraja godine", kažu u ministarstvu.

Kako kažu, počeće pripreme i stvaranje uslova za kopanje tunela specijalizovanim mašinama (krticama).

Dugo se kao orijentaciona cena za prve linije pominjao iznos od oko 4.400.000.000 evra. Ne tako davno, u maju, nadležni su isticali da procene govore da će gradnja metroa koštati između 4.500.000.000 i 5.500.000.000 evra, ali se trenutno navodi iznos od čak 6.000.000.000 evra.

"Ova cifra se odnosi na gradnju tri, a ne na dve linije metroa", preciziraju u ministarstvu.

Prva linija metroa povezaće Železnik i Mirijevo, a druga železničku stanicu Zemun i Mirijevo, dok bi na trasi treće trebalo da budu Prokop i novi BAS u Bloku 42, piše za Politiku Dejan Aleksić.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su podsetili da je formirana radna grupa za projekat metroa u kojoj je jedan od članova i Ministarstvo finansija, koje će biti glavni nosilac aktivnosti kada su u pitanju način i izvori finansiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: