Evropska komisija: Srbija ostvarila rast od 5 odsto, ubedljivo najveći u regionu FOTO

Beograd -- Prema upravo objavljenim podacima Evropske komisije, Srbija je ostvarila rast BDP-a od 5% u prvom kvartalu 2020.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, digitalgenetics
Foto: Depositphotos, digitalgenetics

To ujedno ubedljivo najbolji rezultat u regionu. Srbija je veći rast imala i od Turske koja je na 4.5 odsto.

Komisija ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprineli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje i promena stanja zaliha.

Rast državne potrošnje se, kako se navodi, snažno ubrzao, 12 posto na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7 procenata. Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan, 3,2 procenta na godišnjem nivou.

U izveštaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7 procenata u prvom tromesečju 2020, te da je smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na nivo pre pet godina.

Komisija ukazuje da je nekoliko kratkoročnih pokazatelja imalo uticaj na ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu, tokom perioda zatvaranja privrede, ali i da je u maju počeo oporavak.

Taj izveštaj Evropske komisije je samo za kandidate i potencijalne kandidate.

Iza Srbije su Crna Gora (2,7), Albanija (2,5), Bosna i Hercegovina (2,0), Severna Makedonija (0,2), a u izveštaju se spominje i tzv. Kosovo (1,3).

Screenshot
Screenshot

Screenshot
Screenshot

Screenshot
Screenshot

strana 1 od 175 idi na stranu