U centru Beograda niče novi skver, evo kako će izgledati FOTO

Beograd -- Prestonica Srbije uskoro će postati bogatija za javni gradski skver koji će krasiti opštinu Stari grad.

Izvor: B92, Politika
Podeli
Foto: D. Balšić, B92.net
Foto: D. Balšić, B92.net

Uređenje prostora oko raskrsnica Džordža Vašingtona, Dalmatinske i Palmotićeve ulice je deo projekta rekonstrukcije četiri bulevara: Kraljice Marije, 27. marta, Despota Stefana i Cara Dušana i izvodi se prema idejnom rešenju Roka Žnidaršiča, poznatog slovenačkog arhitekte.

Kako za B92.net navodi Marko Stojčič, glavni gradski urbanista, radovi su u toku, a do kraja avgusta 2020. godine ovde će biti izgrađen ozelenjen javni gradski skver sa fontanom.

Foto: D. Balšić, B92.net
Foto: D. Balšić, B92.net

Ovaj skver služiće kao višenamenska površina za javne događaje, kao i mesto na kome će Beograđani svakodnevno moći da se odmaraju i druže.

Budući izgled skvera
Budući izgled skvera

Kako je "Politika" ranije pisala, za slovenačkog arhitektu je velika čast i privilegija što će se, posle rodne Ljubljane i Podgorice upisati i u arhitektonsku istoriju Beograda.

Na toj šestokrakoj raskrsnici biće postavljeno spomen-obeležje slovenačkom lingvisti i slavisti Jerneju Kopitaru, dar Ljubljane Beogradu baš kao što je Beograd poklonio Ljubljani spomenik Vuka Stefanovića Karadžića koji se nalazi ispred pravoslavne crkve u gradu na reci Ljubljanici.

"Mnogo puta sam bio u Beogradu, ali sada ću u nekadašnjem glavnom gradu Jugoslavije u kojoj sam rođen moći da stvaram i srećan sam. Ovakvi projekti su važni za kulturnu i ekonomsku saradnju zemalja bivše Jugoslavije", rekao je tada Žnidaršič.

Budući izgled skvera
Budući izgled skvera

strana 1 od 175 idi na stranu