U centru Beograda niče novi skver, evo kako će izgledati FOTO

Prestonica Srbije uskoro će postati bogatija za javni gradski skver koji će krasiti opštinu Stari grad.

Srbija

Izvor: B92, Politika

Četvrtak, 16.07.2020.

10:57

U centru Beograda niče novi skver, evo kako će izgledati FOTO
Foto: D. Balšiæ, B92.net

Uređenje prostora oko raskrsnica Džordža Vašingtona, Dalmatinske i Palmotićeve ulice je deo projekta rekonstrukcije četiri bulevara: Kraljice Marije, 27. marta, Despota Stefana i Cara Dušana i izvodi se prema idejnom rešenju Roka Žnidaršiča, poznatog slovenačkog arhitekte.

Kako za B92.net navodi Marko Stojčič, glavni gradski urbanista, radovi su u toku, a do kraja avgusta 2020. godine ovde će biti izgrađen ozelenjen javni gradski skver sa fontanom.
Foto: D. Balšiæ, B92.net
Ovaj skver služiće kao višenamenska površina za javne događaje, kao i mesto na kome će Beograđani svakodnevno moći da se odmaraju i druže.
Buduæi izgled skvera
Kako je "Politika" ranije pisala, za slovenačkog arhitektu je velika čast i privilegija što će se, posle rodne Ljubljane i Podgorice upisati i u arhitektonsku istoriju Beograda.

Na toj šestokrakoj raskrsnici biće postavljeno spomen-obeležje slovenačkom lingvisti i slavisti Jerneju Kopitaru, dar Ljubljane Beogradu baš kao što je Beograd poklonio Ljubljani spomenik Vuka Stefanovića Karadžića koji se nalazi ispred pravoslavne crkve u gradu na reci Ljubljanici.

"Mnogo puta sam bio u Beogradu, ali sada ću u nekadašnjem glavnom gradu Jugoslavije u kojoj sam rođen moći da stvaram i srećan sam. Ovakvi projekti su važni za kulturnu i ekonomsku saradnju zemalja bivše Jugoslavije", rekao je tada Žnidaršič.
Buduæi izgled skvera

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: