Uređenje Kosančićevog venca: U planu saobraćajnice, promenada, stambeni objekti

Urbanistički zavod Beograda objavio je izmene i dopune plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.07.2020.

16:48

Uređenje Kosančićevog venca: U planu saobraćajnice, promenada, stambeni objekti
Foto: Printscreen, Grad Beograd

Plan se odnosi na deo bloka između između Karađorđeve ulice, Velikih stepenica i Kosančićevog venca i opštine Stari grad.

"Prostor u obuhvatu plana deo je istorijske urbane celine Kosančićevog venca koji predstavlja jedan od najznačajnijih i najosetljivijih urbanih sklopova starog Beograda i deo je lične karte Beograda", navodi se u planu.

U planu se navodi da su, između ostalog, opšti ciljevi izrade plana zaštita prostorno kulturno-istorijske celine Kosančićev venac, stvaranje uslova za realizaciju novih pešačkih komunikacija, stvaranje uslova za nove ambijentalne vrednosti i drugi.

Prema planu generalne regulacije predmetna lokacija se nalazi u površinama namenjenim za površine javne namene (visokoškolske ustanove, ustanove kulture i mreža saobraćajnica), kao i za površine ostalih namena (stanovanje i mešoviti gradski centri).

U obuhvatu plana planirane su sledeće namene za površine javnih namena: mreža saobraćajnica (pešačko-kolska komunikacija - Velike stepenice; pešačka komunikacija - Male stepenice i kosi lift; saobraćajne površine u posebnom režimu korišćenja i integrisana kolsko-pešačka staza).

Planovi za zelene površine obuhvataju park i pešačku komunikaciju, odnosno promenadu.

Planovi za površine za objekte i komplekse javnih službi obuhvataju visokoškolske ustanove (Rektorat Univerziteta umetnosti) i ustanove kulture u koje spadaju multifunkcionalni objekat kulture "Đumrukana", centar za kulturu "Male stepenice", gradska galerija "Kosančićev venac" i memorijalni centar Narodne biblioteke.

Kada je reč o površinama ostalih namena, u planu se pominju površine za stanovanje, odnosno zone porodičnog i višeporodičnog stanovanja u formiranim gradskim blokovima u centralnoj i srednjoj zoni grada.

Planom je obuhvaćena površina od 2 hektara.

Odlukom je određeno da je investitor plana firma MD International.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: