Najveća gondola na svetu u završnoj fazi: Od Zlatibora do Tornika za samo 25 minuta

Radovi na postavljanju glavne sajle koja će nositi zlatiborsku gondolu se privode kraju.

Srbija

Izvor: RINA

Nedelja, 12.07.2020.

11:02

Najveća gondola na svetu u završnoj fazi: Od Zlatibora do Tornika za samo 25 minuta
Foto: RINA

Grupa stručnjaka iz Francuske koja je glavna za obavljanje ovih poslova nalazi se u Čajetini od polovine juna, kada se krenulo sa poslovima uplitanja i postavljanja sajle od međustanice do početne tačke na Zlatiboru.

Četiri tehničara iz francuske firme "Pomagalski" su sve vreme na terenu, a trenutak kada će gondola biti puštena u probni rad se približio.

"Još jedan predstavnik 'Pome' iz oblasti elektro radova je tu. Radio je i pre početka epidemije na Zlatiboru u skladu sa Ugovorom, a sada radi na povezivanju struje u garažama, odnosno čitavog sistema povezivanja kabina u garažama koje se izvoze na međustanicu i odatle kreću na trasu. Njihov deo posla je takođe da završe zatezanje i povezivanje telekomunikacionog kabla na celoj trasi", kazala je direktorka "Gold gondole" Bojana Božanić.

Uporedo sa radovima na terenu, završavaju se i administrativni radovi koji će olakšati tehnički prijem i obraćanje nadležnom ministrastvu radi dobijanja upotrebne dozvole.

"Nadam se da ćemo u skladu sa trenutnom dinamikom uspeti da do kraja avgusta završimo kompletno gondolu i da ćemo moći da je pustimo u rad za prijem putnika, uz veliko svečano otvaranje. Verujem da će ova međustanica biti jedno od, možda, najlepših mesta odakle se pruža pogled na Zlatibor, mesto gde će se otvarati novi pogledi na druge lokalitete. U najskorije vreme će i Ribničko jezero biti stavljeno u turističke svrhe , naravno uz poštovanje svih zakona kako Parka prirode, tako prirode uopšte, i očuvanja životne sredine. Svakako da će nešto od komercijalnijih sadržaja biti i na početnoj i završnoj stanici. Trudićemo se da oni budu različiti i da za svakoga bude po nešto", istakla je Božanićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: