"Moraš da zaradiš da bi imao": Za srpske seljake radno vreme i korona ne postoje FOTO

Gornji Milanovac -- Upeklo julsko sunce nad Srbijom, sa temperatorom od 30 stepeni u hladu, posle obilnih kiša čini da je za rad u polju još vrelije.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

U selima za vreme koronavirusa posla na pretek, od kosidbe trave, baliranja i plašćenja sena, a rad se ne prekida ni kada je sunce najjače.

"Na selu bilo sunce ili kiša moraš da radiš 24 sata, ne vredi ništa. I kada si umoran nema odmora, posao mora da se završi i to kad upekne zvezda, moraš da poraniš pred zoru i u kuću ulaziš tek kad se smrkne, nemaš vremena da nosiš masku, da se štitiš i dezinfikuješ od virusa, posao u njivi sada je na prvom mestu", kazao je Radovin Mirković iz gornjomilanovačkog sela Koštunići.

Ovi seoski gorštaci navikli su na rad po vrućini, od malena su na njivama i livadama koliko na svom domaćistvu toliko i kod komšije u seoskim mobama.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Kada krenemo sa traktorima po selu u koloni po nas sedam, završimo njivu časkom i odmah idemo kod drugog, bilo to da je kosidba ili žetva pšenice. Sve se vrši kombajnom i prepreke nema", priseća se Mirković, koji je bio udarnik na seoskim mobama.

Vremena su se promenila, sve je manje ljudi na selima, nepokošenih livada, a seoske mobe postale nepoznanica.

"Sada radim u firmi u gradu, a ovde na selu dodajem kućni budzet, ima nas mnogo da bi živeli od jednog prihoda. Dažbine platiti moramo, ne možeš jedno po jedno jagnje ili prase da prodaješ iz kuće da bi živeo, već moraš da zaradiš da bi imao", dodao je Mirković.

strana 1 od 175 idi na stranu