Velike mogućnosti saradnje sa Kazahstanom u agrobiznisu

Beograd -- Svi iz Srbije koji žele da se bave agrobiznisom mogu da se oslone na tržište Kazahstana, jer su mogućnosti i resursi ogromni, rekao je Dragomir J. Karić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: epa, ALEXANDER BECHER
Foto: epa, ALEXANDER BECHER

On je o tome govorio nakon onlajn konferencije o investicionim mogućnostima Kazahstana u poljoprivredi i IT sektoru.

Događaj su organizovale Ambasada Kazahstana u Srbiji i predstavništvo NK "Kazakh invest" za Evropu, a učestvovale su brojne srpske kompanije i privrednici koji su u ovome prepoznali ogroman potencijal, kao članovi Kazahstansko-srpskog poslovnog saveta, navodi se u saopštenju.

"Neophodno je stvoriti zajedničke kompanije. Politička saradnja između Srbije i Kazahstana na veoma visokom je nivou, a ovo je šansa koju moramo iskoristiti", rekao je Karić.

On je podsetio i da se predsednik Aleksandar Vučić tokom poste prvom predsedniku i osnivaču modernog Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu upoznao se privrednim potencijalima te zemlje i dao punu podršku kako bi te resurse dve zemlje iskoristile na najbolji mogući način.

"Moramo koristiti odličnu investicionu klimu koja postoji i u Kazahstanu i u Srbiji", naglasio je Karić i dodao da ne treba zaboraviti da je Kazahstan osnivač Evroazijske-ekonomske unije sa kojom je Srbija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini i tako otvorila za sebe tržište od čak 180 miliona ljudi.

Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom, rekao je da on i narodna poslanica Milanka Karić, počasni konzul Kazahstana i predsednica Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom u Skupštini, intenzivno rade na produbljivanju saradnje između dve države.

Posebno je istakao da Kazahstan kroz različite državne mehanizme pruža posebnu podršku stranim investitorima, a da su ona sada najpovoljnija upravo u oblasti poljoprivrede i IT sektora.

To je potvrdila i predstavnica NK "Kazakh invest" Ainur Tumiševa dodavši da se u poljoprivredi to odnosi na proizvodnju i preradu mesa i mleka, podizanje plastenika, gajenje voća i povrća, dok se u domenu visokih tehnologija akcenat stavlja na učešće u projektima digitalizacije ili učenja na daljinu.

Dragomir J. Karić je sa srpskim učesnicima uputio poziv i kazahstanskim biznismenima da što više ulažu u Srbiji, što je podržao i ambasador Kazahstana Gabit Sizdikbekov koji je u svom govoru istakao važnost zajedničkih ulaganja kompanija iz Srbije i Kazahstana u obema državama.

Na onlajn konferenciji je aktivno učestvovao i jedan od najuspešnijih srpskih privrednika u agrobiznisu Ivan Terzić, koji uzgaja šest miliona sadnica vinove loze.

Predsednik Privredne komore Kazahstana Jerkhat Iskalijev, inače nekadašnji student Alfa BK univerziteta, pohvalio je angažovanost članova porodice Karić i zahvalio za sve što su učinili da odnosi između Srbije i Kazahstana i u ekonomskom smislu sve više jačaju.

strana 1 od 175 idi na stranu