Trg Nikole Pašića dobija novo ruho: Šta je sve planirano?

Jedan od centralnih trgova u glavnom gradu trebalo bi da dobije novo ruho.

Srbija

Izvor: eKapija

Petak, 03.07.2020.

14:31

Trg Nikole Pašića dobija novo ruho: Šta je sve planirano?
Foto: Depositphotos, miroslav110

Naime Grad Beograd raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije, radi rekonstrukcije trga.

Polazna osnova za izradu dokumentacije za rekonstrukciju Trga je konkursno idejno rešenje arhitekti Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića, piše eKapija.

Ovo rešenje je 2016. godne dobilo prvu nagradu na javnom idejnom konkursu za tri centralna trga u Beogradu (Trg Nikole Pašića, Trg Terazije i Trg Republike) koji je organizovao

Grad Beograd u saradnji sa sprovodiocem konkursa Društvom arhitekata Beograda.

Kako se navodi u dokumentaciji, rekonstrukcijom Trga, koji obuhvata prostor površine oko 8.000 m2 treba predvideti fleksibilan, višenamenski prostor, nivelaciono pogodan i infrastrukturno opremljen za različite manifestacije u toku godine.

Prilaz i obradu partera u zoni ispred Kombank dvorane treba projektovati tako da se naznači ulaz i obezbedi nesmetan pristup za sve kategorije korisnika.

Spomenik Nikoli Pašiću pozicijom i obradom postamenta treba uklopiti u ambijent trga, a neophodno je, navodi se, tokom razrade konsultovati se sa autorom spomenika kao i sa Gradskom komisijom za spomenike.

Pozicija fontane se zadržava, ali treba razmotriti mogućnost redizajna postojeće fontane, uz eventualnu promenu geometrije, tako da vizuelno i tehnološki prostor fontane ostane dostupan u toku čitave godine.

Na južnoj strani trga, na mestu sadašnje žardinjere, predvideti mesto sa kojeg je moguće sagledati prostor skupštine i početak bulevara Kralja Aleksandra. Postojeće drveće, tj. platani se zadržavaju, trebalo bi razmotriti mogućnost dodatnog ozelenjavanja prostora.

Takođe, kako se navodi u dokumentaciji, projekat Trga treba uskladiti sa gradskom strategijom i planom uvođenja biciklističkog saobraćaja u centar grada. Inače, predmetno područje pripada zoni prostorno-kulturno istorijske celine Terazije, tj. zoni kulturnog dobra. Rok za slanje pouda je 3. avgust do 10 sati, dok će se javno otvaranje ponuda obaviti istog dana, pola sata kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: