Projekat od "izuzetnog značaja": Novi most preko Dunava na ranom javnom uvidu

Konceptualni okvir plana generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu je stavljen na rani javni uvid.

Srbija

Izvor: 021

Četvrtak, 02.07.2020.

11:37

Projekat od
Foto: Depositphotos, nenovbrothers

Građani i zainteresovana lica mogu svoje prigovore da dostave do 13. jula.

Kako se navodi u konceptualnom okviru plana, ovaj prostor je već decenijama predviđen za produžetak Bulevara Evrope i izgradnju mosta. Lokacija je, u najvećem delu, neizgrađen prostor, osim u delu Ulice Sime Matavulja i zapadnom delu gde se nalazi kasarna Vojske Srbije.

Neizgrađeni prostor obuhvata i deo istočnog oboda Telepa i naselja Depresija na zapadnom obodu Limana IV. Trasa mosta bi trebalo da prelazi preko područja Ribarskog ostrva i Kameničke ade, a na sremskoj strani je predviđeno da se završi na raskrsnici državnog puta 119 i Karađorđeve ulice, piše portal 021.

Osim trase mosta, trebalo bi da se definiše i trasa biciklističkih staza, ali i da se detaljnije razrade raskrsnice na području plana. Saobraćajnica bi trebalo da bude namenjena kretanju automobila, autobusa, teretnog saobraćaja, pešaka i biciklista.

U planu se ocenjuje da je most "od izuzetnog značaja", a kao osnov za izradu navodi se Generalni urbanistički plan Grada Novog Sada do 2030. godine, čija je izrada "u toku".

Drugi planovi pod neposrednim uticajem su Plan generalne regulacije priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu i Plan generalne regulacije prostora u zapadnom delu grada na području Telepa.

Iako se u dokumentu navodi da će se za izradu plana pribaviti potrebni uslovi od organa, posebnih organizacija, imalaca javnih ovlašćenja i drugih institucija, poznato je da je plan za uređenje priobalja, kao i generalni urbanistički plan, još uvek pod upitnikom zbog izostanka saglasnosti Voda Vojvodine, s obzirom na to da se radi o području koje zahvata redovnu odbranu od poplava.

Planirani most ukršta se sa bačke strane sa nasipom prve odbrambene linije Novog Sada, a u planu se navodi da će uslovi za taj deo biti pribavljeni od Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine".

Prošlog meseca gradonačelnik Miloš Vučević predstavio je maketu mosta izrađenu na osnovu Generalnog projekta koji je prošle godine naručila Uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Predstavljajući maketu, Vučević je naveo da je Vlada odlučila da njegovu izgradnju proglasi projektom od nacionalnog značaja, što bi značilo kraće rokove i jednostavnije procedure, a moguće i izostanak sklapanja ugovora bez postupka javne nabavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: