Bivši košarkaš kupio Titovu vilu na Zlatiboru

Zlatibor -- Nikola Peković već godinama radi na urbanizaciji Zlatibora, a nedavno je kupio i vilu pokojnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita u naselju Palisad.

Izvor: CDM
Podeli
Foto: Getty Images, Keystone, Stringer
Foto: Getty Images, Keystone, Stringer

Košarkaš planira da renovira ovo kulturno dobro i pretvori ga u muzej, a na placu veličine od oko dva hektara, na kome se nalazi ova kuća, uveliko gradi luksuzni apartmanski kompleks u koji je, kako saznaje Kurir, uložio oko 15 miliona eura.

Inače, meštani ove planine otkrili su da je Nikolina firma, čije je sedište u Beogradu, počela sa radovima oko Titove vile prošlog leta i da je morao da dobije saglasnost kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

On je svu dokumentaciju uredno dostavio opštinskoj upravi u Čajetini kako bi dobio građevinsku dozvolu, koja mu je i izdata, a gradnja se odvija u skladu sa planom generalne regulacije i propisa. Ovo je jednom prilikom izjavio predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović, ali nije otkrio ko je vlasnik firme koja je investirala u ovaj projekat.

Inače, Titova vila je zdanje koje je pod zaštitom države kao kulturno dobro. Svojevremeno je pripadala beogradskom advokatu Aleksandru Pavloviću, ali ju je država posle Drugog svetskog rata oduzela i pretvorila ga u Titovu vilu.

Po svoj prilici, Broz u njoj nikada nije prespavao, ali je samo jednom bio na ručku u njenom dvorištu 1974.

Kao vila Predsedništva vlade SFRJ, zaštićena je kao kulturno dobro, a onda je postala vlasništvo RTS.

U postupku restitucije, objekat i pripadajuće zemljište vraćeni su nasledniku – beogradskom advokatu, koji ju je, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, prodao Pekovićevoj firmi, koja sada tu gradi deluks apartmane.

Ovo nije prva građevina u košarkaševom vlasništvu na Zlatiboru. Još 2016. Nikola je postao vlasnik placa veličine 1,2 hektara u centru Zlatibora, na kojem se nalazi autobuska stanica, prenosi CDM.

Tu, kako su rekli meštani, Nikola planira da sagradi tržni centar. Za ovaj plac on je dao tri miliona evra, a njegova firma podnela je zahtev opštini Čajetina da se ne izmešta cela autobuska stanica, već da osam od ukupno 80 perona ostane pred njegovim objektima.

Bivši sportista je u turističkom centru Srbije, nadomak jezera, sagradio dve zgrade sa apartmanima, dok se treća gradi. On ima još jednu zgradu u centru, u čijem jednom delu se nalazi diskoteka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu