Ministarstvo za B92.net: Zaposleni i dalje moraju da donose račune za gorivo

Iz Ministarstva finansija su za B92.net objasnili da zaposleni i dalje moraju da dostavljaju račune za gorivo ako žele da im bude isplaćena naknada za prevoz.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.06.2020.

14:35

Ministarstvo za B92.net: Zaposleni i dalje moraju da donose račune za gorivo
Foto: Depositphotos/Ensuper

Povodom pisanja medija o tome da poslodavci više neće morati od zaposlenih da traže račune za gorivo ili za karte u javnom prevozu, obratili smo se Ministarstvu finansija, iz kog su nam potvrdili da će poslodavci morati da plate dodatni porez ako isplate zaposlenima naknadu a nemaju odgovarajuću dokumentaciju.

Kako kažu, prethodno dato mišljenje ministarstva je pogrešno protumačeno, dok se u suštini ništa nije promenilo.

"Odredbom člana 18. stav 1. tačka 1) Zakona o porezu na dohodak građana propisano je da se ne plaća porez na zarade na primanja zaposlenog od poslodavca po osnovu naknade dokumentovanih troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada - do visine cene mesečne prevozne karte u javnom saobraćaju, odnosno do visine stvarnih troškova prevoza, a najviše do 3.988 dinara mesečno", naveli su iz Ministarstva finansija.

"Shodno tome, navedeno poresko oslobođenje do visine propisanog neoporezivog iznosa može se primeniti u slučaju kada se takve isplate dokumentuju odgovarajućom verodostojnom računovodstvenom ispravom (npr. račun za kupovinu mesečne pretplatne karte, dnevne karte ili karte za jednu vožnju u javnom prevozu, račun za gorivo u slučaju korišćenja sopstvenog vozila i sl.). Po osnovu naknade troškova koji nisu dokumentovani odgovarajućom verodostojnom računovodstvenom ispravom, obračunava se i plaća porez na zaradu po stopi od 10 odsto.

"U slučaju da se naknada za dolazak i odlazak sa rada ne dokumentuje verodostojnom računovodstvenom ispravom, isplate zaposlenima na ime naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada smatraju se nedokumentovanim troškovima u smislu člana 7a tačka 1) Zakona o porezu na dobit pravnih lica. Međutim, prema članu 9. stav 2. Zakona o porezu na dobit pravnih lica, primanja zaposlenog koja se, u smislu zakona kojim je uređeno oporezivanje dohotka građana, smatraju zaradom, uključujući i primanja na koja se do iznosa propisanog tim zakonom ne plaća porez na zarade, priznaju se kao rashod u poreskom bilansu u poreskom periodu u kome su isplaćena, odnosno realizovana. S tim u vezi, ukoliko zaposleni ne dostavi poslodavcu račune za plaćanje prevoza za dolazak i odlazak sa rada, a poslodavac predmetnu naknadu isplati zaposlenom i na istu obračuna i plati porez na zarade po stopi od 10 odsto (saglasno zakonu koji uređuje oporezivanje dohotka građana), isplaćena naknada priznaje se kao rashod u poreskom bilansu obveznika, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o porezu na dobit pravnih lica", navedeno je u odgovoru ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: