Predstavljena maketa: Ovako će izgledati rekonstruisani Spens

Maketa budućeg izgleda Sportskog i poslovnog centra ''Vojvodina'', kakav će biti nakon potpune rekonstrukcije, predstavljena je javnosti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.06.2020.

08:33

Predstavljena maketa: Ovako će izgledati rekonstruisani Spens
Foto: GU Novi Sad

"Plan nam je da završimo projektno-tehničku dokumentaciju i da taj projekat već za nekih 12 do 14 meseci prezentujemo i konkurišemo na Program Srbija 2025, kako bismo dobili sredstva i krenuli u poduhvat", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, saopštila je Gradska uprava.

"Namera nam je da funkcionalno bolje organizujemo prvi sprat, da tu budu odeljenje Gradske biblioteke, galerijski prostor, ali i Centar za veštačku inteligenciju. Da bismo to postigli moramo biti maksimalno posvećeni, pa da se maketa pretoči u idejno rešenje, pa u projektno-tehničku dokumentaciju, a onda i u poduhvat neimara. Verujem da je to moguće, kao što je bilo moguće da, pre četrdeset godina, na prostoru nekadašnje fabrike nastane ovaj objekat. Cilj je da zamenimo kompletan krov, fasadni omotač, stepenište, da sredimo sve hale, svlačionice, kupatila i toalete. Imamo odgovornost prema budućim pokolenjima, da neke nove generacije tu provode vreme i stvaraju uspomene. Novi Sad nije palanka, već srpska Atina, snažan grad koji živi za nove stvari, i ime mu govori da je novi i da teži razvoju. Imamo najbolji Fakultet tehničkih nauka u celom regionu i ako neko može da uradi dokumentaciju, to su oni", naglasio je Vučević.

On je najavio da će Grad uskoro pripremiti tender za Radnički univerzitet, a rekonstrukcija tog objekta, kako je rekao, biće simbol oporavka Novog Sada, saopšteno je iz Gradske uprave Novog Sada.

"Ta zgrada asocira na požar, na gubitke ljudskih života, na nesposobnost Grada da 20 godina ne može da je obnovi, i tu mora da bude osnovan moderan biznis centar, i da idemo putem napretka. Nije bilo lako da postanemo Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, pa smo u tome uspeli zato što smo verovali i nismo odustajali. Tako isto ćemo se boriti za četvrti most, za gradsku bolnicu, za to da Naučno-tehnološki park bude košnica znanja, da 'Epik gejms' napravi IT hab na mestu gde su decenijama stajale barake propale industrije. Konačno smo dočekali da nam u naš grad dolazi industrija 21. veka", istakao je gradonačelnik Vučević.

"Došao je trenutak da SPENS-u vratimo stari sjaj. Rekonstrukcija objekta površine preko 80.000 m2 najveći je poduhvat te vrste u regionu. Gradonačelnik je doneo ispravnu stratešku odluku da Grad angažuje FTN sa timom stručnjaka na tom poslu, a ugovor o saradnji biće za nekoliko dana potpisan. Objekat SPENS-a mora se osavremeniti i prilagoditi novim standardima", izjavio je vođa projektnog tima prof. dr Rade Doroslovački i ocenio da će osnivanje Centra za veštačku inteligenciju znatno doprineti razvoju IT sektora u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: