Novi Sad dobija novi naučno - obrazovni centar

U Novom Sadu biće izgrađen novi naučno-obrazovni centar za razvoj naprednih tehnologija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.06.2020.

15:32

Novi Sad dobija novi naučno - obrazovni centar
Foto: Depositphotos, buchachon_photo

Novi naučno-obrazovni centar za razvoj naprednih tehnologija predstavlja dalji korak investiranja američke kompanije ''Epic Games''u IT zajednicu u Srbiji i regionu, a premijerka Ana Brnabić ističe da je to najbolji pokazatelj potencijala Srbije u inovacijama i novim tehnologijama.

Reč je o projektu kompanije "3Lateral’", članice "Epic Gamesa", jedne od vodećih tehnoloških kompanija iz oblasti interaktivne zabave, a koji je danas predstavljen u Novom Sadu u prisustvu premijerke Brnabić i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

U blizini novosadskog Univerziteta biće izgrađen centar za produkciju u domenu interaktivnih medija i istraživanje i razvoj tehnologija po svetskim standardima, a za tri do četiri godine na ovoj lokaciji radiće stručnjaci iz oblasti umetnosti i računarskih nauka na razvoju najnaprednijih tehnologija za ceo svet.

Premijerka Brnabić je kazala da Srbija ima sve uslove, kroz otvaranje naučnotehnoloških parkova i digitalno obrazovanje, da postane zemlja prepoznata po stvaranju novih tehnologija.

Ona je istakla je značaj izgradnje centra u Novom Sadu koji će biti evropski centar kompanije "Epic Games".

''To se ne može novcem platiti, a značaj toga za mlade i dalje pozicioniranje i razvoj Srbije tek ćemo videti'', kazala je Brnabićeva.

Premijerka je zahvalila vlasniku kompanije ''3Lateral'' Vladanu Mastiloviću na, kako je rekla, istrajnosti da sa porodicom ostane da živi i radi u Srbiji i stvara nove šanse za mlade u zemlji, kao i na tome što je ta kompanija pre dve godine prihvatila poziv Vlade Srbije i postala jedan od kreativnih ambasadora Srbije.

Ona je zahvalila i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na podršci takvim projektima i na tome što, kako je rekla, razume i prepoznaje koji su potencijali i u šta treba ulagati da bi se Sbija brže razvijala u novim tehnologijama.

Podsetila je i drugi važan projekat za Novi Sad - izgradnju Instituta ''Biosens'' u koji će biti uloženo oko 10 miliona evra koji bi, kako je rekla, trebalo da počne da se gradi u septembru.

''Sa ova dva projekta u naredne tri godine Novi Sad i Srbija biće bez premca u novim tehnologijama'', poručila je premijerka.

Dodala je da je to ''signal'' za mlade da se obrazuju i ostaju u Srbiji.

''Sve što smo imali kao viziju pre četiri godine, polako se ostvaruje, čini imi se da imamo mnogo više rezultata nego što smo očekivali. Sve ovo ne bismo mogli da ostvarimo bez ljudi kao što je Vlada Mastilović koji ostaju u svojoj zemlji i dovode nam investitore kao što je ''Epic Games'', kazala je Ana Brnabić.

Kompanija ''3Lateral'' kupila je parcelu u Radničkoj ulici u Novom Sadu na javnoj licitaciji prošle nedelje na kojoj će biti izgrađen novi naučno-obrazovni centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: