U planu osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju: Do 2025. godine 50 zaposlenih

Akcionim planom Strategije za razvoj veštačke inteligencije za period 2020-2022. godine predviđeno je i osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.06.2020.

14:55

U planu osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju: Do 2025. godine 50 zaposlenih
Foto: Depositphotos, Jirsak

Institut bi bio osnovan i primarno finansiran iz republičkog budžeta, ali i dodatno podržan od strane privrede i međunarodnih organizacija.

Institut bi se bavio istraživanjima koje se odnose na primenu veštačke inteligencije u različitim oblastima, sa izraženim multidisciplinarnim pristupom uz saradnju sa naučno-istraživačkim ustanovama u oblastima primene, sa privredom i javnim sektorom.

Pored naučno-istraživačkih projekata institut bi imao zaduženja koja se odnose na analizu i praćenje stanja u oblasti veštačke inteligencije u Srbiji, pružanje generalne podrške prilagođavanju VI rešenja za srpski jezik, zajedno sa javnim sektorom i privredom. Institut bi raspolagao najsavremenijom opremom, hardverom i softverom, neophodnom za sprovođenje svih aktivnosti.

Institut bi učestvovao oblikovanju javnih politika koje se tiču razvoja i upotrebe VI, a pre svega u domenu uticaja na pojedinca i društvo, sa ciljem podrške razvoju sistema baziranih na VI koji štite ljudska prava i slobode i doprinose poboljšanju pojedinca i razvoju društva u celini, piše portal eKapija.

Predviđeno je da do 2025. Institut ima 50 zaposlenih istraživača, 10 pokrenutih multidisciplinarnih projekata i 10 projektata u zajedničkoj saradnji sa privedom.

Primena Strategije, kako se navodi na sajtu Vlade, već je započeta programom za naučne projekte iz oblasti veštačke inteligencije, kao i implementacijom softvera koji koriste veštačku inteligenciju u javnoj upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: