Evo kako će izgledati rekonstruisan Savski trg: Pešačke zone i mnogo zelenila FOTO

Na Savskom trgu uveliko se priprema postavljanje 23 metra visokog spomenika Stefanu Nemanji, koji će dominirati centralnim delom ovog trga.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2020.

12:49

Evo kako će izgledati rekonstruisan Savski trg: Pešačke zone i mnogo zelenila FOTO

Na fotografijama možete videti kako će po završetku rekonstrukcije izgledati novi javni prostor kao deo Beograda na vodi.

Izmeštanjem saobraćajnica na obode Savskog trga, pešacima je na raspolaganje ostavljen prostor od oko 20.000 kvadratnih metara na samom trgu, na podijumu i u parteru oko bivše zgrade Glavne železničke stanice.

Inače, na trgu se sadi oko 300 stabala, pa će ovo, uz Savski park i drvorede duž ulica, biti jedan od zelenijih delova grada.

Rekonstrukcija Savskog trga se, uz pažljivo očuvanje autentičnih istorijskih slojeva, sprovodi na osnovu projekta španskog arhitektonskog tima Fenwick Iribaren Architects, koji je pobedio na međunarodnom konkursu, saopšteno je.
Da podsetimo, zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je nedavno da će rekonstrukcijom Savskog trga biti potpuno promenjen način na koji će taj deo Beograda funkcionisati

"Tu se pravi najveći pešački trg u Beogradu. Površina će biti oko 12.000 metara kvadratnih, a po obodima će ići tramvajski, autobuski i automobilski saobraćaj", kazao je Vesić.
Osim toga, zgrada Pošte na Savskom trgu biće rekonstruisana, dobiće izgled kakav je imala pre Drugog svetskog rata, rekao je glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić pre četiri dana.

"Pokrećemo postupak kako bismo izvršili rekonstrukciju Pošte, koja će dobiti 'novi-stari' izgled, onakav kakav je imala pre bombardovanja u Drugom svetskom ratu", rekao je Stojčić.

On je dodao i da će pokušati da u istom trenutku kada otvore Savski trg, bude završena i fasada Pošte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: